Στην Τουρκία είναι ‘υποτονική’ η δημοσιότητα της κρίσης με την Ελλάδα

 


Αύγουστος 11, 2020. 22:38

 

Τις τελευταίες ώρες, παρακολουθούμε βασικές ειδήσεις και τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία, από διαφορετικές απόψεις - φιλοκυβερνητικές, αντιπολιτευόμενες και άλλες.


 Δεν υπάρχει καμία δημοσιότητα στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 Υπάρχουν πληροφορίες σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους, αλλά είναι μάλλον μέτριες.


Έχουμε την εντύπωση ότι όλο αυτό το θέμα προωθείται ενεργά από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει επείγουσα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η πρόσφατη σύγκρουση ξεκίνησε με αξιώσεις στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. 

Ένα άλλο σημείο που μας φαίνεται σημαντικό: η Τουρκία συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση των συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η συνθήκη των Τούρκων με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δεν έχει νόημα και είναι παράνομη επειδή παραβιάζει την ΑΟΖ του ελληνικού κράτους και μετά από 9 μήνες, διαπραγματεύθηκε και σύναψε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο. Τώρα η Τουρκία έχει δηλώσει ότι η συνθήκη Καΐρου-Αθήνας δεν έχει ισχύ. 

Παρεμπιπτόντως, στους τουρκικούς χάρτες, η συνθήκη δεν καλύπτει τα νησιά της Ελλάδας αλλά προχωρά από πιο κάτω, ενώ η οριοθέτηση της Τουρκίας με τη Λιβύη περνά μέσα από τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας.

Κρίνοντας από τους χάρτες που μας παρουσιάστηκαν, μπορούμε να δούμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν σε ευθείες κάθετες γραμμές (μεσημβρινοί), ενώ η Τουρκία και η Λιβύη το έκαναν λοξά. 

Ο ιδεολόγος του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαϊτζί,  διαβεβαιώνει ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει τη σύναψη συμφωνιών σχετικά με τη διαχωρισμό των συνόρων σε αυτήν τη μορφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη σε αυτό, η Τουρκία έχει επίσης θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.


Ένας νέος γύρος έντασης ξεκίνησε όταν η Τουρκία, η οποία πρόσφατα ανέστειλε τη γεωλογική εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφάσισε να συνεχίσει την εξερεύνηση μετά την υπογραφή της Ελλάδας και της Αιγύπτου.


 Ο Ερντογάν είπε ότι η αντίθετη πλευρά δεν εκτίμησε τις καλές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία αναμένει διάλογο. Η Τουρκία έχει μιλήσει προηγουμένως για διάλογο. Η θέση της Άγκυρας είναι ότι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες χώρες δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας ή της κατεχόμενης από την Τουρκία βόρεια Κύπρο, σε αυτήν την περιοχή , για τα οποία οι Τούρκοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων, βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ζώνης υφαλοκρηπίδων της Κύπρου και εκτός της ελληνικής ΑΟΖ (συμπεριλαμβανομένων των νησιών) και ούτε εκεί όπου η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία.

 Ωστόσο, η Αθήνα έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα αυτό, και πιστεύει ότι αυτό που η Τουρκία θεωρεί αμφιλεγόμενη περιοχή, στην πραγματικότητα, αναφέρεται στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

 

https://telegram.me/s/turkeyabout

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr