Τούρκοι αιτούντες άσυλο φθάνουν στην Ελλάδα με δύο πλοία


Αύγουστος 30, 2020. 21:00

 

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας σχετικά με την κυριαρχία επί των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε 26 Τούρκους αιτούντες άσυλο έφτασε στο ελληνικό νησί της Χίου, ανακοίνωσε η ελληνική ακτοφυλακή την Κυριακή, γράφει η ιορδανική “al Hadath”.


Αυτό έρχεται μετά από τη διάσωση ομάδας παιδιών το Σάββατο από την ελληνική ακτοφυλακή, καθώς πλησίαζε στις ελληνικές ακτές.

Και στις δύο περιπτώσεις οι επιβαίνοντες επί των σκαφών τρύπησαν τα σκάφη καθώς πλησίαζαν στο νησί για να ωθήσουν τις αρχές να τους σώσουν, οπότε οι επιβαίνοντες παραλήφθηκαν από την ακτοφυλακή.


Οι Τούρκοι ανέφεραν ότι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα επειδή υφίστανται διώξεις από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προτού μεταφερθούν στη Λευκωνιά,  υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ένα άλλο πλοίο με 23 Τούρκους αιτούντες άσυλο έφτασε στη Χίο.

Μετά το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, οι αναφορές είναι συχνές για αφίξεις Τούρκων πολιτών, ιδίως πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, στα ελληνικά νησιά ή την παράνομη είσοδό τους στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανάπτυξη τουρκικού σκάφους γεώτρησης στα ελληνικά ύδατα, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, στις 10 Αυγούστου.

Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τα αμφισβητούμενα θαλάσσια δικαιώματα και πόρους φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Παράνομη συμφωνία

Ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε, την Κυριακή, ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με κάθε νόμιμο τρόπο, τονίζοντας ότι τα θαλάσσια δικαιώματά της δεν θα επηρεαστούν από την παράνομη συμφωνία μεταξύ του επικεφαλής της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και της Τουρκίας.

« Η συμφωνία μας με την Αίγυπτο επιβεβαιώνει την παρανομία της συμφωνίας Σάρατζ με την Τουρκία», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε επίσης, «Η Τουρκία κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι μπορεί να μας ωθήσει να αποδεχτούμε ένα παράνομο μέτρο», σημειώνοντας ότι η γεωγραφική φύση της Μεσογείου απαιτεί πολυμερή συνεργασία, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.

 

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr