Η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης στη Μεσόγειο, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Ελλάδα

Αύγουστος 11, 2020. 19:55

Η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης και γεώτρησης για αναζήτηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό το μήνα.


Αυτό ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις με την Ελλάδα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε έντονη διαφωνία σχετικά με τους ισχυρισμούς και των δύο χωρών για τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, με βάση αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ακριβή έκταση των ηπειρωτικών τους υφαλοκρηπίδων σε ύδατα όπου υπάρχουν πολλά νησιά.

Η Τουρκία έστειλε χθες ένα πλοίο εξερεύνησης σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, τερματίζοντας μια σύντομη χαλάρωση έπειτα από τη μεσολάβηση της Γερμανίας. 

Η Άγκυρα είπε ότι η θαλάσσια συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προβαίνει σε έρευνες στα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εκδώσει νέες σεισμικές άδειες εξερεύνησης και γεώτρησης έως τα τέλη Αυγούστου. 

«Η αποφασιστικότητά μας για το θέμα είναι άκαμπτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν θα συμβιβαστούμε με κανέναν τρόπο».

Η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς προέτρεψε την Τουρκία να «εγκαταλείψει αμέσως την ελληνική υφαλοκρηπίδα», προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Reuters

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr