Ο Ερντογάν μιλά για «μυστηριώδη επίθεση» στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί με υψηλό τίμημα

 

Αύγουστος 14, 2020. 08:55

 

«Ενώ οι απόηχοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ακούγονται έντονα στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά να ξεκινάει τις καλυμμένες απειλές του σε συνδυασμό με αόριστες συζητήσεις για επίθεση σε τουρκικό πλοίο», γράφει η Sky News Arabia σε άρθρο το οποίο αναπαράγεται σε άλλα αραβικά μέσα ενημέρωσης.


Ο Ερντογάν επέμεινε  και πάλι να  μιλήσει με έναν τόνο που αποκλίνει από την ηρεμία και την Πέμπτη έκανε σημαντικές δηλώσεις στις οποίες είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση στο τουρκικό πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα αμφισβητούμενα ύδατα στη Μεσόγειο θα συνεπαγόταν «βαρύ τίμημα» και ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ήδη ενεργήσει με αυτήν την προειδοποίηση .

Ο Ερντογάν υπαινίχθηκε σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι το πλοίο «Ορούτς Ρέις» δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια των ερευνητικών του εργασιών και ότι η Τουρκία «ανταποκρίθηκε κατάλληλα», σύμφωνα με όσα ανέφερε το «AFP».

Ο Ερντογάν είπε, «Τους είπαμε, δεν πρέπει να τολμήσετε να επιτεθείτε στο πλοίο μας, Ορούτς Ρέις, και είπαμε ότι θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα αν το επιτεθείτε. Έλαβαν την πρώτη απάντηση σήμερα».

Ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την επίθεση και γρήγορα άλλαξε θέμα στην ομιλία του, η οποία  κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στην Αθήνα , το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε οποιαδήποτε επίθεση στο τουρκικό πλοίο, και ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε στη France Presse, «Δεν έχει συμβεί ατύχημα».

Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση υπαινίχθηκε ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολεμική αντιπαράθεση, και κάλεσε την τουρκική πλευρά να είναι ορθολογική, καλώντας επίσης η Αθήνα τη διοργάνωση μια συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε  να λάβει μια σταθερή στάση σε αυτό  που περιέγραψε ως απειλή της Τουρκίας για ειρήνη στη Μεσόγειο.

Η συνάντηση έρχεται μετά την επιστροφή της Τουρκίας στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία επιδείνωσε την κρίση που μαίνεται εδώ και αρκετό καιρό.

Η Ελλάδα επέκρινε έντονα την αποστολή τουρκικού σεισμικού πλοίου στην ακτή ενός από τα ελληνικά νησιά, συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία, και είπε ότι αυτό το βήμα αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση.

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι οποίοι έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τούρκικα στελέχη ενέργειας για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή.

Σε μια προφανή αναφορά στη Γαλλία , ο Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα πιέζεται να κάνει «λανθασμένα βήματα» στην περιοχή.

Πρόσθεσε, «κανείς δεν πρέπει να δώσει στον εαυτό του περισσότερα από το μέγεθός του. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος: Μην προσπαθήσετε να το δείξω», σύμφωνα με το Reuters.

Η  Γαλλία  ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, προκειμένου να παρακολουθήσει την κατάσταση στην περιοχή και να εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.

Προς υποστήριξη της ελληνικής θέσης, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν τόνισε ότι η χώρα του αντιστέκεται στα βήματα που έλαβε η Τουρκία και κάλεσε να σταματήσει τη γεώτρηση στα επίμαχα ύδατα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr