«Ισχυρή αντίδραση Τουρκίας για ελληνική άσκηση- Ασυμβίβαστη με κανόνες γειτονίας και ναυτιλίας»

Αύγουστος 24, 2020. 18:38

Άγκυρα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει άσκηση σε μια περιοχή που επικαλύπτει εν μέρει με το πεδίο δραστηριότητας του ερευνητικού πλοίου  Ορούτς Ρέις, είναι μια δραστηριότητα που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους ναυτικούς κανόνες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση.


  Σύμφωνα με το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Χουλουσί Ακάρ, με τη συμμετοχή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, Διοικητής του Στρατού Ξηράς, Ουμίτ Ντουντάρ, τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Χασάν Κιουτσούκακιούζ και τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Αντνάν Οζμπάλ  καθώς και τους υφυπουργούς.

Στη συνάντηση έλαβαν, επίσης, μέρος η Συμβουλευτική Διοίκηση Συνεργασίας και Βοήθειας για την Αμυντική Ασφάλεια στη Λιβύη, ο Διοικητής της Τουρκικής Ειδικής Ομάδας στο Αφγανιστάν, ο Αρχηγός της Τουρκικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στα Αρχηγεία του ΝΑΤΟ, ο Διοικητής των Δυνάμεων Κατοχής στην Κύπρο, καθώς και οι διοικητές του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Διοικητής του Ναυτικού έδωσε πληροφορίες για τις τρέχουσες δραστηριότητες και την τελευταία κατάσταση στον τομέα του πεδίου των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αξιολογήθηκαν επίσης νέα μέτρα για την προστασία των στρατώνων από την επιδημία.

Ο υπουργός Ακάρ έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες από τους διοικητές και έδωσε οδηγίες.

 

Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις σε μια περιοχή που επικαλύπτεται εν μέρει (σημ.: εννοεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ)  με το πεδίο δραστηριότητας του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις, ως δραστηριότητα δεν συμμορφώνεται με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν συνάδει με τους ναυτικούς κανόνες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση.

Milliyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr