Τριπλός άξονας- Τουρκία, Τρίπολη, Μάλτα - εναντίον του Χαλίφα Χαφτάρ

Αύγουστος 7, 2020. 09:05

Χθες, η στρατιωτική ένταση επέστρεψε στις παγιωμένες γραμμές μάχης  στη στρατηγική πόλη Σύρτη στη Λιβύη, μεταξύ των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση Αλ Βέφακ με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος χθες άνοιξε ένα νέο τριπλό άξονα στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Μάλτας.


Ο στρατάρχης Χαφτάρ συναντήθηκε χθες στην πόλη Βεγγάζη με αξιωματικούς του θαλάμου επιχειρήσεων, καθώς και αρκετούς επικεφαλής και διοικητές των στρατιωτικών περιοχών του Εθνικού Στρατού.

Το γραφείο Τύπου του Χαφτάρ σε μια σύντομη ανακοίνωση ανέφερε ότι η συνάντηση είχε ως θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και τον προσδιορισμό της ετοιμότητας όλων των μονάδων των στρατιωτικών δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του αλ Σάρατζ στην Τρίπολη με τους υπουργούς εξωτερικών της Τουρκίας και της Μάλτας «συζητήθηκε η σημασία του συντονισμού μεταξύ των τριών χωρών σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο».

Συζητήθηκαν, επίσης,  οι εξελίξεις στην επικράτεια της Λιβύης και η σημασία της επιστροφής του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη.

 Τα τρία μέρη συζήτησαν ακόμη θέματα συνεργασίας μεταξύ των τριών, Τρίπολης, Μάλτας και Τουρκίας  για να βοηθήσουν τη Λιβύη να αποκαταστήσει φυσιολογική ζωή και να επιλύσει τα επείγοντα ζητήματά της στον τομέα των υπηρεσιών.


Τσαβούσογλου: προσφορά για την παράδοση της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα


Σε απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλ Σάρατζ και τον Χαλίντ αλ Μισρί, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Τρίπολης: «Υπάρχει μια προσφορά να παραδοθούν οι πόλεις  Σύρτη και Τζούφρα, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο  του Εθνικού Στρατού, στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης», ο Εθνικός Στρατός τόνισε:

«Δεν υπάρχει σχέδιο απόσυρσης του στρατού από τις δύο πόλεις», υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να είναι στις θέσεις τους και δεν προτίθενται να παραδώσουν τις δύο πόλεις σε οποιονδήποτε.

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα,  επισημαίνει ότι είναι «ψευδείς οι ισχυρισμοί του Τσαβούσογλου, περί προσφοράς και εμπίπτουν στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας που συνεχίζει να κάνει η χώρα του», όπως γράφει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.


Egypt Today

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr