Αποδεκτή η πρόταση του Έντι Ράμα από ΗΠΑ και Ρωσία για τη Λευκορωσία


Αύγουστος 20, 2020. 20:41

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προέτρεψε το Μινσκ, και ιδίως τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, να αποδεχτεί την πρόταση για διάλογο του ΟΑΣΕ. 


Η πρόταση  που έγινε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας , Έντι Ράμα, που πρότεινε να μεσολαβήσει στην κρίση υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Προεδρίας του ΟΑΣΕ,  χαιρετίστηκε επίσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Ράμα δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με την ΕΕ για να πραγματοποιήσει την αποστολή διαμεσολάβησης στη Λευκορωσία για την επίλυση της μετεκλογικής κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε δήλωση του προτρέπει το Μινσκ και συγκεκριμένα τον δικτάτορα Λουκασένκο να αποδεχτεί την προσφορά διαλόγου του ΟΑΣΕ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπνέονται από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του λαού της Λευκορωσίας που επιδιώκουν να καθορίσουν το μέλλον τους. Υποστηρίζουμε τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λευκορωσίας, καθώς και τις φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξουν τους ηγέτες τους και να επιλέξουν το δικό τους δρόμο, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις σοβαρές ελλείψεις στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία και καταδικάζουμε έντονα τη βία που διαπράχθηκε κατά ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων, τη σύλληψη υποψηφίων της αντιπολίτευσης και ειρηνικών διαδηλωτών, το μπλοκάρισμα της υπηρεσίας διαδικτύου και την κακοποίηση κρατουμένων. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί άδικα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο αρχηγός της αλβανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία. 

Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει την παρέμβαση του ΟΑΣΕ στη Λευκορωσία για τη μεσολάβηση της επίλυσης της μετεκλογικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με την ΕΕ για να πραγματοποιήσει την αποστολή διαμεσολάβησης στη Λευκορωσία για την επίλυση της κρίσης.

 Η ΕΕ αποδέχθηκε την πρόταση του Ράμα ως επικεφαλής του ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή συνάντησης με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας  Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφκαγια.

 

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr