Οι Ρώσοι χάραξαν ‘κόκκινη γραμμή’ στη Λιβύη, λένε οι Αμερικανοί

Αύγουστος 10, 2020. 21:26

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει προμηθεύσει στον Εθνικό Στρατός της Λιβύης – LNA, με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300. 


Αυτό αποδεικνύεται από μια φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα, στην παράκτια πόλη Ras Lanuf. 

Αλλά γιατί το Κρεμλίνο χρειάστηκε να αναπτύξει το σύστημα σε αυτήν την περιοχή και πώς η Ρωσική Ομοσπονδία μπόρεσε να παραδώσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Λιβύη;

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα του «Forbes», οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτογραφία δείχνει ένα μοντέλο ραντάρ 96L6E. Είναι ένα ραντάρ ανίχνευσης στόχου που είναι μέρος του συστήματος άμυνας S-300. Χρησιμοποιείται επίσης με το νεότερο, πιο ισχυρό σύστημα S-400.

Ο Άαρον Στάιν [Aaron Stein], διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε:

«Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η Σύτη και η Τζούφρα είναι μια« κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να διασχίζουν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις. 

Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αεροπορικής άμυνας δεν αποτέλεσε έκπληξη - η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοια συγκροτήματα στη Συρία. Εάν τα δεδομένα σχετικά με την παρουσία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη Λιβύη είναι σωστά, το S-300 θα συμπληρώσει το σύστημα μικρής εμβέλειας Pantsir-S1. Θα κάνει την Άγκυρα να σκεφτεί να περάσει αυτή τη γραμμή».

 

Πως έφθασε το νέο σύστημα πυραύλων στη Λιβύη;

 

Σύμφωνα με τον Rob Lee, μεταπτυχιακό φοιτητή στο King's College του Λονδίνου, το S-300 παραδόθηκε από ένα τεράστιο αεροπλάνο μεταφοράς An-124 Ruslan.

 Το αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Ρωσία στην αεροπορική βάση του Αλ-Καντίμ (Συρία) στις 3 Αυγούστου. Στη συνέχεια, το  φορτίο μεταφέρθηκε στη Λιβύη.

 

Ο Rob Lee διαβεβαίωσε ότι το An-124 είναι το μόνο αεροσκάφος στη Ρωσία που μπορεί να μεταφέρει όλα τα εξαρτήματα S-300 και S-400. Όταν η Ρωσία μετέφερε τα συστήματα S-400 στην Τουρκία και το S-300 στη Συρία, χρησιμοποιήθηκε το An-124.

 

 Μήπως είναι μπλόφα;

 

Τα νεοαφιχθέντα πυραυλικά συστήματα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο έδαφος, ειδικά εάν είναι υπό τον έλεγχο Ρώσων ειδικών. Ο Στάιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει ποιος ελέγχει τα συγκεκριμένα συστήματα.

 

«Οι Ρώσοι δεν θέλουν κανέναν να ξέρει ποιος ελέγχει αυτά τα συστήματα αεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο ειδικός. Κατά συνέπεια, ο εχθρός θα σκεφτόταν χίλιες φορές εάν θα χτυπήσει τα συγκροτήματα, επειδή μπορεί να υπάρχουν Ρώσοι πολίτες.

 

Φυσικά, η εικόνα θα μπορούσε απλώς να είναι απλά μια εικόνα εξαπάτησης. Η Ρωσία χρησιμοποιεί φουσκωτά συστήματα για να συγχέει τις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών του εχθρού. 

Αλλά ακόμη και αν η φωτογραφία είναι ψεύτικη, αυτή πιθανότατα υποδηλώνει ένα πραγματικό συγκρότημα αεράμυνας κάπου στη γύρω περιοχή, καθώς οι φουσκωτές απομιμήσεις των ραντάρ,  έχουν σκοπό  να εκτρέψουν εχθρικές επιθέσεις από τα πραγματικά συστήματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr