Διεθνής αναμονή για τη στάση του Χαφτάρ στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Ο αλ Σάρατζ με τα μέλη του προεδρικού συμβουλίου (φωτό από το δημοσίευμα)

Αύγουστος 23, 2020. 17:33

Διεθνείς και τοπικοί κύκλοι περιμένουν την τοποθέτηση του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αρχιστράτηγου Χαλίφα Χαφτάρ, στην ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, και του επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης «Συμφωνίας», Φαγιέζ  αλ Σάρατζ, για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη χώρα, ενώ οι δυνάμεις του Αλ Σάρατζ απείλησαν να κινηθούν όπως είπαν ‘στην απελευθέρωση των απαχθέντων πόλεων από την καταπίεση’.


Άρνηση διαλόγου με τον Χαφτάρ

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι όργανο της κυβέρνησης αλ Σάρατζ , ανακοίνωσε την άρνησή του να ξεκινήσει διάλογο με τον Χαφτάρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τον Χαφτάρ ή τον Εθνικό Στρατό, αλλά ο στρατηγός Αχμέτ αλ Μισμάρι, επίσημος εκπρόσωπος του στρατού, αρνήθηκε χθες το βράδυ  να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα για την άρνηση του Χαφτάρ στην κατάπαυση του πυρός και τα χαρακτήρισε ως ‘ψευδείς ειδήσεις’.


Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στην «Asharq Al-Awsat» ότι ο Χαφτάρ, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει πραγματοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων για διαβουλεύσεις, είναι πιθανό να ανακοινώσει αργότερα, την υπό όρους αποδοχή αυτών που ανακοινώθηκαν από τους  Σάλεχ και αλ Σάρατζ.

 

Αδιευκρίνιστη η τύχη των συμφωνιών Σάρατζ με Τουρκία


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Χαφτάρ διερωτάται  για την τύχη των στρατιωτικών συμφωνιών της κυβέρνησης του Σάρατζ με την Τουρκία και την παραχώρηση εγκαταστάσεων και στρατιωτικών βάσεων σε περιοχές  που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης «συμφιλίωσης», πέρα από την τύχη  των «χιλιάδων μισθοφόρων» που η Άγκυρα έφερε για να πολεμήσει στις τάξεις αυτής της κυβέρνησης πριν από λίγους μήνες.

 

Αμερικανική πίεση


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σάλεχ και αλ Σάρατζ, οι οποίες προηγήθηκαν των δηλώσεών τους σχετικά με τη δέσμευση για αμοιβαία ανακωχή και προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της διακίνησης του πετρελαίου και του καθεστώτος της πόλης Σύρτης, υπό την αμερικανική και διεθνή πίεση, σημειώνοντας ότι αυτό που περιγράφεται ως έντονη αμερικανική πίεση συνέβαλε στο να πείσει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια ημι-ενοποιημένη φόρμουλα για αρχική πολιτική συμφωνία.


Οι πηγές, που ζήτησαν την ανωνυμία, εξήγησαν ότι η αμερικανική πλευρά παρείχε ημι-επίσημες εγγυήσεις υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων που είναι πιστοί στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Ανέφεραν μάλιστα, τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που είχε πραγματοποιήσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα και τις συνομιλίες που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Οι πηγές αποκάλυψαν ότι αυτό που συνέβη, τελικά, ήταν η υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του Καΐρου που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ακολούθησε η ανακοίνωση του Χαφτάρ για την κατάπαυση του πυρός και για έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση των αιτημάτων που υπέβαλε στο παρελθόν, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία.


Asharq Al-Awsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr