Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να πουλήσει F-35 στα ΗΑΕ παρά τις αντιδράσεις


Αύγουστος 20, 2020. 21:08

Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται κρυφά για πωλήσεις όπλων στα ΗΑΕ, παρά τις ενδείξεις ανησυχίας του Ισραήλ.


Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να πουλήσει αεροσκάφη F-35 ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναμόρφωση της Μέσης Ανατολής, αλλά η αντιπολίτευση απορρίπτει αυτό το θέμα, καθώς και το Κογκρέσο.

 Τα αμερικανικά σχέδια έρχονται σε μια στιγμή που τα ΗΑΕ επεξεργάζονται το σχέδιο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε μυστικές υποσχέσεις στον στρατό των ΗΑΕ για τα F-35, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας σχετικά με διαρροή τεχνογνωσίας του πιο προηγμένου όπλου του Πενταγώνου σε μια ξένη χώρα και πριν επιτευχθεί τελική απόφαση για συμφωνία  προμήθειας όπλων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι η ενδεχόμενη συμφωνία  έχει τη μορφή δώρου στα ΗΑΕ για τη συμφωνία της να ανοίξει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Αρνούνται, επίσης, να συνδέσουν την πρόσφατη διπλωματική πρωτοβουλία με τα αιτήματα των ΗΑΕ για αγορά προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

 Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση και  τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και του Ισραήλ, το οποίο μαχητικά F-35, και εξέφρασε, ήδη, την ανησυχία του  προς τις Ηνωμένες Πολιτείες την πώληση τέτοιων αεροσκαφών σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η «New York Times» σχολιάζει ότι ακόμη και αν ο Πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να πουλήσει τα αεροσκάφη στα ΗΑΕ, η διαδικασία παράδοσης θα διαρκέσει 6 έως 8 χρόνια και η επόμενη διοίκηση μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία.

  Ομάδα υποψηφίων του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει ορισμένους συμβούλους και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε συμφωνίες όπλων στον Περσικό Κόλπο εξαιτίας των θανάτων αμάχων στην εκστρατεία της Υεμένης υπό την Σαουδική Αραβία.

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μια πρωτοβουλία του συμβούλου και γαμπρού του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ μετά τη σημαντική διαμεσολάβησή του στη συμφωνία των Εμιράτων με το Ισραήλ.

Arabi 21

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr