Huriyet: Οι Έλληνες δεν σταματούν τις προκλήσεις… κοινές ασκήσεις από την ‘τριάδα του κακού’


Αύγουστος 27, 2020. 20:19

Μία ημέρα μετά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε μια τριήμερη αεροναυτική άσκηση στην οποία θα συμμετέχει και η αντι-τουρκική Γαλλία. Το τρίο πήρε μαζί του και την Ιταλία, η οποία συμμετείχε την προηγουμένη σε άσκηση με το τουρκικό ναυτικό, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.


 Η άσκηση πραγματοποιείται στα νότια του νησιού της Κύπρου, μακριά από το τουρκικό ναυτικό και την περιοχή του  Ορούτς Ρέις.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ελληνοκύπριοι και ελλαδίτες κομάντο θα πραγματοποιήσουν σενάρια επιχειρήσεων επί των πλοίων.

 

F-16 στην Κύπρο μετά από 20 χρόνια

 

Τα υπουργεία Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η άσκηση ξεκίνησε χθες. 

Η Γαλλία και η Ιταλία θα λάβουν μέρος στην άσκηση την τελευταία μέρα, αύριο. 

Στην άσκηση συμμετέχει η Ιταλία με το αντιτορπιλικό «Durand de la Penne» που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες άσκηση με την Τουρκία.

Τρία ελληνικά F-16 που συμμετέχουν στην άσκηση προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην ελληνική πόλη της Πάφου την προηγούμενη ημέρα.

Οι ελληνοκυπριακές και οι ελλαδικές τηλεοράσεις ανέφεραν ότι τα ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη αναπτύσσονται συνεχώς έπειτα από στρατιωτική συμφωνία με την ελληνική διοίκηση της Κύπρου.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη χθες σε δήλωση ότι η προσγείωση 3 γαλλικών πολεμικών σκαφών στη νησί της Κύπρου ήταν «ενάντια στη Συνθήκη του 1960» και ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης του Παρισιού «ενθάρρυνε το ‘ελληνικό ζευγάρι’- Κύπρου Ελλάδας να κλιμακώσει την ένταση με επικίνδυνο τρόπο».

 

Πρωθυπουργός Τατάρ αντιδρά στη γαλλική παρουσία

 

Ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ, συνεχίζει η Χουριέτ- αναφερόμενη στον ‘πρωθυπουργό’  της Κατεχόμενης από την Τουρκία Κύπρου- Ερσίν Τατάρ, αντέδρασε έντονα στις ασκήσεις που γίνονται εναντίον της Τουρκίας «τρία χιλιόμετρα μακριά από εδώ» όπως είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι εγγυητής της Κύπρου και όχι η Γαλλία, «η οποία αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο».

Συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι άκυρη, όπως και οι ασκήσεις που γίνονται βάσει αυτών των συμφωνιών.


Τι είπε η Γαλλίδα υπουργός άμυνας


 Σημειώνεται, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, ότι η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλωρένς Παρλί ότι η άσκηση γίνεται για την υποστήριξη της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε μια περιοχή έντασης, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Το μήνυμά μας είναι σαφές: προτεραιότητα στο διάλογο, τη συνεργασία και τη διπλωματία. Έτσι, η Μεσόγειος γίνεται ένας χώρος σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», είπε.

Πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας η Παρλί μια έκφραση υπερβολής για την Τουρκία « ο ζήλος κάποιου στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να γίνει αγώνας».

Η Χουριέτ καταλήγει: υπό τον Εμμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία  αυξάνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας την Αθήνα.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr