Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2020

Με ουκρανικούς κινητήρες το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς;


Σεπτέμβριος 6, 2020. 08:35

Το πρόβλημα με τους κινητήρες στην παραγωγή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X 5ης γενιάς, ενδέχεται να λυθεί  από την τεχνολογία της Ουκρανίας.


Σε σχετικό της άρθρο η Defense News, πριν από τρεις ημέρες, αναφέρει ότι στα τέλη Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις Ουκρανίας- Τουρκίας για την εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Η Ουκρανία  προμηθεύει, ήδη, κινητήρες για τα τουρκικά Bayraktar TB2 τα οποία έχουν εμφανιστεί με όλη τους τη δόξα στη Λιβύη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της ουκρανικής Interfax , οι δύο πλευρές συζητούν ενεργά επιλογές για κοινή παραγωγή των αναφερόμενων drone.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται μόνο στην προμήθεια κινητήρων για το Bayraktar TB2. Το νέο επιθετικό τουρκικό drone που φέρει την ονομασία Akinci απογειώθηκε επιτυχώς τον Αύγουστο με δύο μονάδες turboshaft AI-450T που κατασκευάστηκαν από την ουκρανική εταιρεία Ivchenko-Progress.

Επιπλέον, το Defense News αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αυγούστου του αντιπροέδρου της Ουκρανίας Ολέγκ Ούρουσκι με τον Ρετζέπ Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της οργάνωσης μιας κοινής παραγωγής του αεροσκάφους μεταφοράς An-178.

Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν συνάψει τα τελευταία χρόνια σημαντικές συμφωνίες στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα. 

Πρόσφατα, η Τουρκία αγόρασε από την Ουκρανία, τα σοβιετικά αντιπυραυλικά συστήματα С-125 (S-125) που χρησιμοποιεί στη Λιβύη. 

Τα δύο μέρη έχουν συμπράξει, μάλιστα, «κοινή επιχείρηση για την παραγωγή όπλων ακριβείας και τεχνολογίες της αεροδιαστημικής».


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr