Για τη Σερβία δεν υπάρχει «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου»


Σεπτέμβριος 10, 2020. 19:15

Με αμοιβαία αναγνώριση στο όνομα «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου» καθώς και τη διευθέτηση του ζητήματος της λίμνης Γκαζιβόντα, σημεία που συμπεριλήφθηκαν και αργότερα αφαιρέθηκαν ή άλλαξαν, οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινα  παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον το κείμενο της τελικής συμφωνίας, γράφει η Koha Ditore της Πρίστινα.


Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε αφού η Σερβία αρνήθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο με το όνομα «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου» για το οποίο θα έπρεπε να δεσμευθεί σε μια αμοιβαία αναγνώριση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πρίστινα.

«Η Σερβία κατάφερε, επίσης, να επιβάλει τη δική της ονομασία στις διαπραγματεύσεις στο διάλογο των Βρυξελλών, αποκαλώντας τες «διαπραγματεύσεις  μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα», πρόσθεσε η Koha  «αποφεύγοντας  κάθε ονομασία περί «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Σύμφωνα,  με το ‘Kosova On Line’ το σημείο εννέα στο προσχέδιο αναφέρεται στη δέσμευση όπου τα δύο μέρη θα κινούνταν προς αμοιβαία αναγνώριση, αλλά αυτό το στοιχείο έχει, επίσης,  αναδιατυπωθεί στην τελική συμφωνία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι που είναι μέλος του συνασπισμού της κυβέρνησης Αβντούλα Χότι αντιτάχθηκε δημόσια στην υπογραφή αυτού του κειμένου.

Όταν ο Χαραντινάι απείλησε ότι θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό, ο Χότι δήλωσε ότι θα αναδιατυπωθεί το θέμα στην τελική συμφωνία.

Ωστόσο, ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, αρνήθηκε όλα αυτά και χαρακτήρισε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Πρίστινα ως αναληθείς.

Vecer.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr