Σερβία και Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία με την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ


Σεπτέμβριος 4, 2020. 19:54

Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντούλα Χότι, υπέγραψαν συμφωνία για ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων παρουσία του ηγέτη των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ανέφερε το σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.


Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από τη συνάντηση δείχνει πως τοποθετήθηκα δύο επιπλέον καρέκλες στο γραφείο του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, στην οποία ο Βούτσιτς και ο Χότι κάθισαν και στις δύο πλευρές του προέδρου των ΗΠΑ και η συμφωνία τέθηκε μπροστά τους.

Προηγουμένως είχαν δημοσιοποιηθεί τμήματα της συμφωνίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε στον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι σήμερα το απόγευμα ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν υπογράψει συμφωνία, στην οποία θα παραχωρήσει το φράγμα Γκαζί Βόντα στη Σερβία, μέρος του εδάφους και των πόρων του Κοσσυφοπεδίου.

Το Γκαζί Βόντα είναι ένας σημαντικός ενεργειακός πόρος και ο Χαραντινάι πιστεύει ότι δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της Σερβίας, γιατί το φράγμα είναι μόλις 2,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σερβία και 9,2 χιλιόμετρα στο Κοσσυφοπέδιο και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την υλοποίηση του σχεδίου της «Μίνι Σένγκεν», στο οποίο είχε αντιταχθεί η Πρίστινα, παρά την πίεση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του  προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η έγγραφο προβλέπει ακόμη ένα μορατόριουμ  για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς για ένα έτος, για το οποίο επίσης ο Χαραντινάι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή 13 δισεκατομμυρίων  δολαρίων, όπως ανέφερε και το τηλεοπτικό κανάλι της Πρίστινα Klan Kosova.

Τα χρήματα αναφέρονται σε επενδύσεις, σε υποδομές και κοινά περιφερειακά έργα που θα στηρίξουν  την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ως «ιστορική».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr