Τουρκικό Ινστιτούτο ‘ρίχνει δηλητήριο’ στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις με φόντο τα χωρικά ύδατα


Σεπτέμβριος 7, 2020. 18:09

Το τουρκικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (Stratejik Düşünce Enstitüsü) σε άρθρο του αναφέρεται στην ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων υδάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Από το μακροσκελές  προπαγανδιστικό κείμενο που δημοσιεύθηκε τόσο στην τουρκική όσο και στην αραβική γλώσσα θα φιλοξενήσουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα.


Αρχίζει το κείμενο:

Οι προβληματισμοί της μεσογειακής έντασης στα Βαλκάνια και οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία δικαιοδοσίας θαλάσσιων συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Η Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο, βιάζεται να υπογράψει Συμφωνία Δικαιοδοσίας Θαλάσσιων Συνόρων  με την Αλβανία τις επόμενες ημέρες. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ιστορικό βάθος, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι σήμερα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία το 2009, αλλά το 2010 το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη συμφωνία.

 Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πάει στην πρωτεύουσα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, λόγω της ανταγωνιστικής εισόδου της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θέλει να υπογράψει τη συμφωνία γρηγορότερα.

Ενώ η Ελλάδα παραχώρησε δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα νησιά της, όπως και στη Μεσόγειο, δεν παραχώρησε δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας.

Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα εκβιάζει εμποδίζοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας την ελληνική Ορθόδοξη μειονότητα στην Αλβανία, και χρηματοδοτώντας οργανισμούς και ενώσεις αλβανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης υπέρ της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2019, εξέχοντες ερευνητές και δημοσιογράφοι στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι λαμβάνουν άμεση χρηματοδότηση από την Ελλάδα.

 

 Οι Σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας

 

Το τούρκικο δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν ιστορικές αντιπαλότητες και εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Σημειώνει:

«Αν και δεν υπάρχει καυτή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, εντούτοις η προπαγάνδα και πολιτική ένταση συνεχίζεται.

Οι ύμνοι των Ελλήνων στρατιωτών στα βίντεο που μεταδόθηκαν το 2014 και το 2015 περιελάμβαναν τις λέξεις "Θα πιούμε το αίμα των Αλβανών". 

Αυτά τα σκάνδαλα, τα οποία προκάλεσαν μια μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ερμηνεύθηκαν στην πραγματικότητα ως συνέχεια της εχθρότητας του ελληνικού στρατού απέναντι στους Αλβανούς».

Πιο κάτω αναφέρει ότι χιλιάδες Αλβανοί κακοποιούνται στην Ελλάδα, όπου πήγαν για δουλειά. «Περιστασιακά, οι Έλληνες φρουροί  χτυπούν και σκοτώνουν Αλβανούς κατάδικους καθώς το φαινόμενο  βρίσκεται στην κορυφή των τρεχόντων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».

 

Η Ελλάδα …χρησιμοποιεί την ελληνική εθνική μειονότητα στη νότιο Αλβανία

 

«Επιπλέον, η Ελλάδα ασχολείται με προπαγανδιστικές δραστηριότητες, ειδικά στις νότιες περιοχές της Αλβανίας, χρησιμοποιώντας την ελληνική μειονότητα και την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θέλει πραγματικά να κυριαρχήσει σε αυτήν την περιοχή και έχει πλήρη επιρροή στην ελληνική μειονότητα.

Για το σκοπό αυτό, το 1998, στην κρίση που είναι γνωστή ως Αλβανικός εμφύλιος πόλεμος με εσωτερική κρίση, η Ελλάδα απείλησε την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας υποστηρίζοντας τους αντάρτες στο Νότο. 

Αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρά και είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών».

 

Οι μετανάστες

 

Ένα από τα σημερινά μεγάλα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών- συνεχίζει το τούρκικο κείμενο-  είναι η ύπαρξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα. 

Η Ελλάδα έχει μια πολιτική να κάνει αυτούς τους μετανάστες να κάνουν παραχωρήσεις εναντίον της Αλβανίας για διάφορα θέματα, χρησιμοποιώντας τις σκληρές οικονομικές συνθήκες τους.

Αν και αυτά και παρόμοια παραδείγματα είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στην πραγματικότητα οι ιστορικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ακόμη βαθύτερες.

 

Η Ελλάδα …κατέλαβε εδάφη της Αλβανίας de facto!

 

Για παράδειγμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει ορισμένα μέρη της Αλβανίας και αυτό είναι μεταξύ των σημαντικότερων κρίσεων μεταξύ τους. 

Η περιοχή της τσαμουριάς, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Ελλάδας και της οποίας ο πληθυσμός είναι συντριπτικά αλβανικός, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. 

Η Ελλάδα εισέβαλε σε αυτήν την περιοχή και με τις πολιτικές της και με την πολιτιστική αφομοίωση, μεταμόρφωσε εθνοτικά την περιοχή, ειδικά ενάντια στους μουσουλμάνους.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι η κατάσχεση αλβανικών εδαφών στις περιοχές που πραγματικά καταλαμβάνει η Ελλάδα. 

Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων έγινε με παρόμοιο τρόπο στα εδάφη των Αλβανών de facto μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την Ελλάδα.

 

Η μακρόχρονη στρατηγική της Ελλάδας στην Αλβανία

 

Φαίνεται ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δημιουργώντας νεκροταφεία για Έλληνες στρατιώτες σε αλβανικό έδαφος. Ομοίως, εξετάζοντας τη σύνθεση των  ιστορικών και γεωγραφικών βιβλίων, είναι σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει την πολιτιστική της αποτελεσματικότητα στην Αλβανία.

Από την άλλη πλευρά, είναι το ζήτημα του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ορίστηκε από την Ελλάδα στην Αλβανία, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα άρθρα της ενδεχόμενης συμφωνίας γραπτώς αλλά προκάλεσε κρίση μεταξύ των δύο χωρών για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ο νέος Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, έχει χορηγήσει την Αλβανική υπηκοότητα για πρώτη φορά στον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει υπηκοότητα από τους Προέδρους της Αλβανίας. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που δεν είναι γραμμένο στο κείμενο είναι το μέλλον των Αλβανών της τσαμουριάς που ζουν στην Ελλάδα και εξομοιώνονται. 

Το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς των Αλβανών της τσαμουριάς, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί ως εσωτερικό ζήτημα και δεν είναι ανοιχτό σε συζήτηση, δεν διαπραγματεύεται καν, αλλά η ιθαγένεια του Έλληνα αερχιεπισκόπου ερμηνεύεται ως σημαντική παραχώρηση της αλβανικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, η οποία έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ, δηλώνει ότι υπάρχει εθνική συναίνεση στα σημαντικά θέματα και λαμβάνονται μηνύματα ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται να γίνει περιφερειακή δύναμη στην εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, όταν κοιτάζουμε την Αλβανική πλευρά, υπάρχει πλήρης αντίθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

 

Θα πλήξει την Τουρκία η ελληνοαλβανική συμφωνία- να αναδειχθεί η «τσαμουριά»

 

Σίγουρα η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας σχετίζεται στενά με την Τουρκία. Γιατί  χρησιμοποιήσει τη συμφωνία εναντίον της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια σοβαρή αλλαγή στα Βαλκάνια και η Τουρκία πρέπει επίσης να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις στενά.

Επίσης, γιατί η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική για την ανάπτυξη σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά χρησιμοποιώντας τη λεκάνη της Μεσογείου. 

Η Τουρκία πρέπει να διευκρινίσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε κατάληψη στο νότο της Αλβανίας.

Άλλωστε, το αλβανικό κοινοβούλιο επικύρωσε νόμο που προβλέπει τη δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην αλβανική επικράτεια, δείχνοντας ένα σημαντικό και ισχυρό παράδειγμα αλληλεγγύης σε μια κρίσιμη περίοδο.

Έτσι, εάν υπογραφεί η ελληνο-αλβανική συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων υδάτων, αυτή   ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά επίσης και με την Αλβανία.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική ιστορία, η οποία παραδοσιακά ορίζει τους Αλβανούς ως εχθρούς, αναφέρεται τώρα για παραχωρήσεις από την Αλβανία κατά τη διαδικασία τωνμ διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ.

Το δημοσίευμα καταλήγει:

«Για αυτό, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κατοχή της τσαμουριάς και τη γενοκτονία τόσο στα τουρκικά όσο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

 

Stratejik Düşünce Enstitüsü, Al Estiklar (αραβικά)

 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr