Τριπλασιάζονται οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα- τουρκοκυπριακή εφημερίδα


Σεπτέμβριος 13, 2020. 08:51

Σύμφωνα με ειδήσεις διπλωματικών πηγών όπως αναφέρονται στον Τύπο της χώρας «οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας θα διανεμηθούν, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών θα δοθεί στη Γαλλία, προκειμένου να ενισχυθεί η μόνιμη στρατιωτική συνεργασία μέσω κοινών ασκήσεων», όπως σημειώνεται.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- γράφει ο τουρκοκυπριακός  ιστότοπος-  δήλωσε ότι ‘αυτές οι θυσίες πρέπει να γίνουν για να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κάποιες επιπλέον θυσίες από τον ελληνικό λαό΄.

Το κύριο στοιχείο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και του Παρισιού είναι τα 18 αεροσκάφη Rafale που αναμένεται να αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Αυτό το πακέτο αναμένεται, επίσης, να περιλαμβάνει την αγορά πυραύλων και τη συντήρηση των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών Mirage που έχει η Ελλάδα.

Η πρώτη διάθεση από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι της τάξης των 1,5 δις για αγορά όπλων και πυρομαχικών. Παράλληλα, το τμήμα των 5 δις ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για όπλα και πυρομαχικά κατά τους επόμενους μήνες, επίσης, γίνονται διαπραγματεύσεις για την αγορά τορπιλών από τη Γερμανία.

Ο σχεδιασμός της αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Ελλάδας από την Lockheed Martin των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027 με κόστος περίπου 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά το ήμισυ την περίοδο 2008-2018 και είναι γνωστό ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας, ο οποίος ήταν 7,24 δις ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 3,75 δις ευρώ το 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα πάνω από 10 χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα, κατατάσσεται στην ανώτατη βαθμίδα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος.

Παρά την κρίση, η Ελλάδα δαπάνησε το 2019, το 2,28% του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος στην Άμυνα, ενώ το ΝΑΤΟ έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο για την Άμυνα το 2%, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,2%.

Αξίζει να τονιστεί ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά  περίπου ένα τέταρτο, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το ποσό που δαπανήθηκε για στρατιωτικό εξοπλισμό παρέμεινε υψηλό.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της Γαλλίας στην υποστήριξή της σε μια πιθανή στιγμή κρίσης καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Αθήνας πηγαίνει στο Παρίσι, ένας λογαριασμός που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό είναι εύλογο να προκαλεί ανησυχίες, γράφει το κείμενο.

 

 Havadis

--


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr