Με δεκάδες μεταγωγικά αεροσκάφη ενισχύονται οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις στη Λιβύη


Σεπτέμβριος 3, 2020. 08:01

 

Η αναπληρώτρια Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Στεφανί Ουίλιαμς, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, τη λύπη της για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της απαγόρευσης των Ηνωμένων Εθνών που επιβλήθηκαν από το 2011 στην αποστολή όπλων σε αυτήν τη χώρα, όπως σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.


      
Μιλώντας στα μέλη του συμβουλίου, η Ουίλιαμς είπε ότι «από την τελευταία  επίσημη

ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα στις 8 Ιουλίου, περίπου 70 πτήσεις εφοδιασμού έχουν προσγειωθεί στα ανατολικά αεροδρόμια για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ 30 πτήσεις εφοδιασμού στάλθηκαν σε αεροδρόμια στη δυτική Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη».


«Ομοίως, περίπου εννέα φορτηγά πλοία ελλιμενίστηκαν σε δυτικά λιμάνια προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, ενώ αναφέρθηκε ότι τρία φορτηγά πλοία έφτασαν στη στήριξη των δυνάμεων με επικεφαλής τον Χαφτάρ», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αφιερώθηκε για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.

      
Η απεσταλμένη του ΟΗΕ επεσήμανε ότι «οι ξένοι χορηγοί ενισχύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις στις κύριες αεροπορικές βάσεις της Λιβύης στην Ανατολή και τη Δύση», εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες «αποτελούν σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη» στη χώρα αυτή το 2011.


Σύμφωνα με την ίδια, η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Ρωσία υποστηρίζουν το στρατόπεδο του Χαφτάρ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια,


απέρριψε τις επανειλημμένες κατηγορίες της χώρας του για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.
      


Από την άλλη πλευρά, η πρέσβειρα των ΗΠΑ  Κέλι Κραφτ επέκρινε την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση.
      


«Δεν υπάρχει θέση στη Λιβύη για ξένους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Wagner του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία πολεμά παράλληλα και προς υποστήριξη των δυνάμεων που είναι πιστές στο Χαφτάρ», ανέφερε.

     
Ο Γάλλος πρέσβης, Νικολά ντε Ριβιέρε, ζήτησε από την πλευρά του την ενίσχυση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, έτσι ώστε να μπορεί να επιβλέπει πιθανή εκεχειρία και να επιβάλλει

καλύτερα τον σεβασμό για το εμπάργκο όπλων. 
      
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, αρκετά μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν το διορισμό ενός πραγματικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό.
      
Λόγω των τρεχουσών διαφωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους σχετικά με τα συγκεκριμένα καθήκοντα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο διάδοχος του Γκασάν Σαλαχέ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο για λόγους υγείας, δεν έχει ακόμη διοριστεί. 
      
Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011, η Λιβύη γνώρισε διαδοχικές συγκρούσεις που εξάντλησαν τον λαό της χώρας που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.

LbcGroup.TV
      
--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr