Η διατύπωση που προτείνει η Βουλγαρία για τον Γκότσε Ντέλτσεφ…


Σεπτέμβριος 14, 2020. 20:49

«Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ένα Βούλγαρος επαναστάτης και δάσκαλος που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της αυτόνομης βουλγαρικής περιοχής που ονομάζονταν «Μακεδονία» από τους Οθωμανούς Τούρκους».


Αυτή θα είναι μία από τις προτάσεις της βουλγαρικής πλευράς από τη Μικτή Επιτροπή για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, η οποία θα παρουσιαστεί στους ομολόγους τους από τη Βόρεια Μακεδονία στην επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής.

Η πρόταση αυτή συζητείται εδώ και πολύ καιρό στους βουλγαρικούς πολιτικούς και ιστορικούς κύκλους ως κόκκινη γραμμή στην  οποία η Βουλγαρία μπορεί να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις για το ιστορικό πρόσωπο του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  Fokus  που επικαλείται δημοσίευμα της Ρεπούμπλικα των Σκοπίων, για την πρόταση αυτή ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είναι καλά ενημερωμένος για αυτήν την «άσεμνη πρόταση» από τη Σόφια και τώρα αναπτύσσεται στρατηγική για να υιοθετηθεί από την επιτροπή της χώρας και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα για την αποδοχή από την κοινωνία.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Ζάεφ να ασκήσει πίεση στην επιτροπή της χώρας του για να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση. Προτίθεται, μάλιστα, να αντικαταστήσεις κάθε «ανυπάκουο» μέλος της.

Είναι πολύ πιθανόν αυτή η πρόταση να καθοριστεί ως τελική συμφωνία μεταξύ των δύο επιτροπών και στη συνέχεια θα πρέπει να επισημοποιηθεί από τον Ζόραν Ζάεφ και τον Μπόικο Μπορίσοφ σε κοινή συνάντηση, όταν πρέπει να ανακοινωθεί ότι οι δύο χώρες έχουν λύσει το μεγαλύτερο ιστορικό πρόβλημα μεταξύ τους.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr