Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί συναντήθηκε στην Άγκυρα με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, χθες (AP)

Σεπτέμβριος 5, 2020. 08:14

Ο Πρόεδρος της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα χθες (Παρασκευή) τις διμερείς σχέσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα, εκτός από τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του ΡΚΚ, σημειώνει η Asharq Al-Awsat που εκδίδεται στο Λονδίνο.

 

Το PKK στην κορυφή της ατζέντας


Μετά τη συνάντησή του με τον Νετσιρβάν Μπαρζανί, σε σημείωμα στο Twitter, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις με τον πρόεδρο της κουρδικής περιφέρειας και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία, προσθέτοντας ότι «ο κοινός αγώνας ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν», τον οποίο περιέγραψε ως «τρομοκρατική οργάνωση», ήταν «στην κορυφή των θεμάτων που συζητήθηκε».


Ο Τσαβούσογλου και ο Μπαρζανί συζήτησαν για την ανάπτυξη σχέσεων στον οικονομικό τομέα και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κίνηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Κουρδιστάν. Συζήτησαν επίσης την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία. 

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει δείξει την προθυμία της να βοηθήσει την περιοχή του Κουρδιστάν και να στείλει ιατρικά εφόδια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού.

 Οι συνομιλίες άγγιξαν τις σχέσεις μεταξύ της περιοχής του Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των φόβων της τρομοκρατίας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή γενικά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Η επίσκεψη μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν στη Βαγδάτη


Η επίσκεψη του Μπαρζανί στην Άγκυρα, συνοδευόμενη από μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του, πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, και σε μια στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον των τοποθεσιών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. 

Από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Όνυχας Τίγρης» στα μέσα Ιουνίου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 πολίτες, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε τη δολοφονία τουλάχιστον 7 στρατιωτών της και 14 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν.


Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εξόργισαν την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη σε αυτήν περισσότερες από μία φορές να τον ενημερώσει για τη διαμαρτυρία της. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επίσης επαφές με αραβικές χώρες για να σχηματίσει ένα μέτωπο αλληλεγγύης ενάντια στην Τουρκία και τις επιθέσεις της κατά της ιρακινής κυριαρχίας.


Η Τουρκία δικαιολογεί τις επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ

 

Η Τουρκία αναφέρει ότι οι επεμβάσεις της στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και καλεί τη Βαγδάτη και το Αρμπίλ να συνεργαστούν μαζί της ενάντια στους Κούρδους αυτονομιστές.


Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν από τη Βαγδάτη έστειλε έμμεσα μηνύματα στην Τουρκία, με τα οποία προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η ιρακινή κυριαρχία. 

Η Γαλλία αύξησε τα μηνύματά της υποστηρίζοντας το Ιράκ την τελευταία περίοδο, υπό το φως της άνευ προηγουμένου έντασης στις σχέσεις με την Άγκυρα, καθώς υποστηρίζει με σαφήνεια την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. 


Η Άγκυρα συνήθως αυξάνει την προσέγγισή της με την κουρδική περιφέρεια του Ιράκ κάθε φορά που εκδηλώνεται κρίση στις σχέσεις με τη Βαγδάτη, ιδίως όσον αφορά τη δραστηριότητα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι έχει βρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε πολλά χωριά και πόλεις στο Κουρδιστάν.

 

Asharq Al-Awsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr