Οι συμφωνίες Ισραήλ με Μπαχρέιν και ΗΑΕ μειώνουν τις παρεμβάσεις Τουρκίας και Ιράν στη Μέση Ανατολή


Σεπτέμβριος 12, 2020. 08:18

 

Η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει ένα νέο μέλλον

 

Παρατηρητές παρουσίασαν, το Σάββατο, τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον της Μέσης Ανατολής, μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μπαχρέιν και Ισραήλ.


Αναφέρθηκαν στις συνέπειες της Συμφωνίας, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, σχετικά με ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας.

Ο Μπαχέρ Μοχάμεντ, ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών της Αλ Αχράμ, θεώρησε ότι η συμφωνία δίνει στις αραβικές χώρες την ευκαιρία να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ όσον αφορά το ζήτημα της ειρήνης, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση πραγματικών σχέσεων και ανταλλαγών θα παράγει αποτελέσματα στο Ισραήλ που θα συμβάλουν στην κίνηση του παλαιστινιακού ζητήματος υπό το φως των αμερικανικών εγγυήσεων.

 

Νέα ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

 

Σε αποκλειστικές δηλώσεις για το "Sky News Arabia", ο Μοχάμεντ ανέφερε ότι υπάρχει τώρα μια «νέα ευκαιρία» για ειρήνη, με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες που αναφέρονται στο Παλαιστινιακό ζήτημα, και ότι υπάρχει επίσης μια νέα ευκαιρία για το Ισραήλ να αποδείξει καλές προθέσεις ως αντάλλαγμα στις προθέσεις για ειρήνη των αραβικών κρατών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η έμφαση στο ζήτημα της ειρήνης στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή των εννοιών της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού που έχουν εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που μπορεί να μας κάνει να δούμε στις μελλοντικές νέες γενιές να εγκαταλείπουν την τρομοκρατία που γίνεται στο όνομα της θρησκείας και να υιοθετούν τις αρχές της ειρήνης.

Ο ερευνητής τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και την τήρηση των μέτρων για την ειρήνη, που πρέπει να ληφθούν «από όλες τις πλευρές».

 

Αποδυνάμωση των εξτρεμιστικών κινημάτων

 

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Μέιρ Μάσρι- Meir Masry, επεσήμανε ότι αυτά τα βήματα αποδυναμώνουν τα εξτρεμιστικά κινήματα στην περιοχή.

Ο Μάσρι επεσήμανε το όραμα στο οποίο βασίζονται οι τρέχουσες συμφωνίες, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ όσων λέγονται και γράφονται στα αραβικά ή τα αγγλικά, και ότι υπάρχει διαφάνεια και ειλικρινής επιθυμία επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών θεωρείται ότι τα κόμματα της δεξιάς στο Ισραήλ είναι σήμερα «λιγότερο δεξιά» από ό, τι σε προηγούμενες περιόδους, αν και εξακολουθούν να είναι τα ισχυρότερα.

 Σε σύγκριση, πάντως, των ομιλιών του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αυτές των πρώην Ισραηλινών πρωθυπουργών όπως του Μεναχέμ Μπέγκιν και του  Γιτζχάκ Σαμίρ, υποδεικνύουν ότι ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος  αρχηγός κόμματος του Λικούντ που αποδέχεται μια λύση στις δύο χώρες, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο στρατηγικό όραμα.

Ο Μέιρ Μάσρι διευκρίνισε επίσης ότι οι αραβο-ισραηλινές ειρηνευτικές συμφωνίες υποστηρίζουν το «στρατόπεδο ειρήνης» γενικά στο Ισραήλ, δεδομένου ότι αυτό το στρατόπεδο έχει κάποιον να το εκπροσωπεί σε όλα τα ισραηλινά κόμματα.

Τόνισε ότι «από όλα τα πρότυπα και τα μέτρα, υπάρχει τώρα αξιοσημείωτη πρόοδος, η οποία μπορεί να είναι μόνο αισιόδοξη, καθώς θα έχει ρόλο στην προσέγγιση Παλαιστίνης-Ισραήλ».

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών αναφέρθηκε επίσης στις επεμβάσεις της Τουρκίας στο παλαιστινιακό,  χαρακτηρίζοντάς τες  ως «προσωρινές», δεδομένου ότι η Άγκυρα διατηρεί εδώ και χρόνια διακεκριμένες σχέσεις με το Ισραήλ στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Αντιμετώπιση των παρεμβάσεων Τουρκίας και Ιράν

 

Από την πλευρά του, ένας πρώην βουλευτής του Μπαχρέιν, Τζαμάλ Μπουχάσαν, πιστεύει ότι η συνέχιση αυτού του βήματος, θα ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και θα εργαστεί για τη διατήρηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Τόνισε ότι η υιοθέτηση της ειρηνευτικής πορείας χρησιμεύει επίσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή.

Κυρίαρχη μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η τρομοκρατία, η οικονομική κρίση και η ξένη παρέμβαση από περιφερειακές χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία.

Ο Μπουχάσαν εξήγησε ότι το Βασίλειο του Μπαχρέιν θεώρησε την ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο ως θετικό βήμα, και έφτασε στην ειρήνη, ειδικά από τότε που φιλοξένησε το εργαστήρι «Ειρήνη στην ευημερία», που χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

Όσο για τον πρώην απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρινμπλάτ, θεώρησε ότι το νέο «ιστορικό επίτευγμα» επιβεβαιώνει ότι η περιοχή βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι θα έρθει η ώρα να συμμετάσχουν  κι άλλες χώρες στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr