Ως «πρόκληση» αναφέρουν οι Τούρκοι την πτήση με ελικόπτερο πάνω από το 'Γιαβούζ', Γάλλου υπουργού


Σεπτέμβριος  19, 2020. 18:24

«Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας μαζί με Ελληνοκύπριο υπουργό προκάλεσαν νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Τουρκίας, εκτελώντας πτήση με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από το πλοίο γεώτρησης ‘Yavuz’. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την άλλη πλευρά, έκανε tweet στα τουρκικά σήμερα και ζήτησε διάλογο με καλές προθέσεις», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.


Ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-25 Σεπτεμβρίου με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, πήγε στην Κύπρο για να συμβουλευτεί τους Έλληνες, όπως σημειώνεται.

 Ο Μπον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε μια δήλωση μεταξύ των διμερών συνομιλιών η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Κλεμέντ Μπον μαζί με τον Ελληνοκύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη πέταξαν με ελικόπτερο γύρω από το ‘Γιαβούζ’ και πάνω από τα Βαρώσια (κατεχόμενη Κύπρο).

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έκανε ανάρτηση στο Twitter, στα τουρκικά,  αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ζήτησε την έναρξη διαλόγου χωρίς αφέλειες, τονίζοντας ότι «αυτή η πρόσκληση είναι στο εξής και το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προς την Τουρκία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr