Σύγκρουση Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν: Η γενίκευση του πολέμου θα επηρεάσει όλο το νότιο Καύκασο

 


Σεπτέμβριος 27, 2020. 18:55

Η γενίκευση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που θα επηρεάσει ολόκληρη της περιοχή, από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Κασπία, θεωρείται ως απίθανη αξιολόγησε ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Προβλημάτων Καυκάσου και Περιφερειακής Ασφάλειας, Βαντίμ Μουχάνοφ.


«Η κλιμάκωση που παρατηρείται στο Καραμπάχ απομακρύνει τη σκέψη ότι η πολύχρονη αιματηρή σύγκρουση  θα μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει επιλυθεί τίποτε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι όποιες αλλαγές εστιάζονται στην επιδείνωση της κατάστασης ή στις απώλειες των δύο πλευρών», δήλωσε ο Μουχάνοφ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ελπίδα να επιτευχθεί πραγματικός συμβιβασμός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Δεν απέκλεισε το γεγονός «οι εκατέρωθεν επιθέσεις να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ημέρες και στη συνέχεια τα μέρη θα προσποιηθούν, τουλάχιστον, ότι είναι έτοιμα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ανακωχή, που στην ουσία θα είναι πολύ εύθραυστη», όπως είπε.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν,  ανακοίνωσε την Κυριακή το πρωί ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις πυροβόλησαν σε οικισμούς στη συνοριακή γραμμή στο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολίτες. 

Από την άλλη,  το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας,  ανέφερε ότι στο Καραμπάχ  σημειώθηκαν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις» και οι Αρμένιοι κατέρριψε δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν.

 Ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βαχράμ Πογκοσιάν, ανέφερε ότι οι ειρηνικοί οικισμοί στο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ , έγιναν στόχοι πυρών του πυροβολικού και κάλεσε τον πληθυσμό να κρυφτεί σε καταφύγια.

 

Επιστράτευση στην Αρμενία

 

Μετά την επιδείνωση της κατάστασης στο Καραμπάχ, η κυβέρνηση της Αρμενίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα και κάλεσε σε επιστράτευση εφέδρων κάτω των 55 ετών. Αργότερα, το Milli Majlis (κοινοβούλιο) του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε επίσης να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες πόλεις και περιοχές της χώρας.

Ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας , κάλεσαν τα μέρη να επιδείξουν συγκράτηση.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Καραμπάχ.

Η σύγκρουση στο Καραμπάχ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η Αυτόνομη Περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε την απόσπασή της από την SSR του Αζερμπαϊτζάν. 

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης αντιπαράθεσης το 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών.

 Από το 1992, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στο πλαίσιο της Ομάδας του ΟΑΣΕ του Μινσκ, με επικεφαλής τρεις συμπροέδρους - τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

 

Ria Novosti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr