Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Ο Ιβάν Μιχαήλοφ δεν ονειρεύτηκε τη «Μακεδονία» με ένα «μακεδονικό έθνος»

Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ


Σεπτέμβριος 5, 2020. 22:58

Ο Ιβάν Μιχαήλοφ δεν ονειρεύτηκε τη σημερινή «Μακεδονία» (Βόρεια Μακεδονία) με το λεγόμενο μακεδονικό έθνος.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο της Βουλγαρίας 'Fokus' ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ με την ευκαιρία της 30ης επετείου του θανάτου του Ιβάν Μιχαήλοφ.


Ο  Ιβάν Μιχαήλοφ, Βούλγαρος επαναστάτης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, υπήρξε  επί πολλά χρόνια αρχηγός του βουλγαρικού VMRO (Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης).

Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός- καθηγητής ιστορίας,  τόνισε ότι ο Μιχαήλοφ δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτό το έθνος.

Ο Μάρκοφ, είπε ότι το 1931 ο Ιβάν Μιχαήλοφ ανέπτυξε τη θέση για μια ανεξάρτητη Μακεδονία, μια «Ελβετία των Βαλκανίων» και όχι αυτή τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είναι τώρα. Εννοούσε κάτι άλλο. Εννοούσε μια Μακεδονία, ανεξάρτητη, ένα ανεξάρτητο κράτος αλλά με κύριο πληθυσμό  βουλγαρικό».

«Όσοι γράφουν τώρα στα Σκόπια για VMRO, αυτοί δεν είναι κληρονόμοι του VMRO. Το VMRO με επικεφαλής τον Μιχαήλοφ πολεμούσε ενάντια στον Μακεδονισμό της Κομιντέρν. Είναι γνωστή η οδηγία της Κομιντέρν το 1934, που μιλούσε για το «μακεδονικό έθνος». Ο Ιβάν Μιχαήλοφ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία του λεγόμενου μακεδονικού έθνους.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό Fokus η εγγονή του συνταγματάρχη Μπόρις Ντράγκοφ, η Ράνα Ντράγκοβα με αφορμή της επετείου των 30 ετών από το θάνατο του Ιβάν Μιχαήλοφ δήλωσε ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο κράτος η «Μακεδονία», αλλά με βάση τον βουλγαρικό πληθυσμό.

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr