Βούλγαρος καθηγητής στα Σκόπια: Υπέροχη ήταν η κατοχή των Σκοπίων και της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’


Σεπτέμβριος 19, 2020. 09:26

Ο Βούλγαρος καθηγητής πολιτιστικής ανθρωπολογίας, Ιβαΐλο Ντίτσεφ (φωτό), σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή ‘Τριλινγκ’ στην τηλεόραση των Σκοπίων «TV24» εξέθεσε τις απόψεις του προς το κοινό, σχετικά με την πολιτιστική-ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας ενόψει της νέας  συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής για τις ιστορικές υποθέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρει το περιοδικό Fokus των Σκοπίων.


Στη συνέντευξή του ο Βούλγαρος καθηγητής τόνισε ότι το κύριο θέμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι η καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ.

«Και στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό είναι σαφές σε εμάς ότι ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που αγωνίστηκε για τις χώρες μας και έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

Πιστεύω ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τις χρονικές περιόδους μεταξύ τους.

 

«Υπέροχη η ...κατοχή του βουλγαρικού στρατού»


Αναφέρομαι  στην περίοδο της κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής της Βόρειας Μακεδονίας και της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’ (βόρειας Ελλάδας) από τον βουλγαρικό στρατό με τη διαμεσολάβηση των Ναζί, οι οποίοι χώρισαν τα Βαλκάνια.

Οι (Σλαβο)μακεδόνες διδάσκουν στα σχολεία τους εδώ και δεκαετίες ότι οι Βούλγαροι είναι φασίστες, για τις φρικαλεότητες των Βουλγάρων, ενώ για εμάς ισχύει το αντίθετο. Ήταν μια εποχή συντροφιάς, υπέροχη κλπ.

Αυτή είναι μια στιγμή διχασμού που πρέπει να δουλέψουν και οι δύο πλευρές για το ξεπεράσουν.

Από τη μία, νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μαλακώσει τον τόνο της, επειδή εξακολουθείτε να είστε κληρονόμοι της κομμουνιστικής προπαγάνδας σε αυτό το θέμα, ενώ εδώ ζητάτε να παραδεχθούμε την ενοχή μας, για εκείνη της εποχή.

 Ότι εμείς, οι Βούλγαροι, είμαστε ένοχοι αυτής της κατοχής, ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η περίοδος είναι η κύρια περίοδος για την οποία πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, να την δούμε από την αρχή και να την ξεπεράσουμε», είπε ο Ντίτσεφ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr