Ρώσος ειδικός βλέπει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν πίσω από τον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν


«Ο Μπελκόφσκι (στη φωτό) πιστεύει ότι ο Ερντογάν έχει τα δικά του συμφέροντα στον Καύκασο»


Οκτώβριος 4, 2020. 20:56

Ο πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδέεται με την επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Η άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Στανισλάβ Μπελκόφσκι στις 3 Οκτωβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Эхо Москвы"/ «Ηχώ της Μόσχας».


«Συζητούμε πολλές δευτερεύουσες πτυχές, ενώ αποφεύγουμε το κύριο πράγμα. Και το κύριο πράγμα σε αυτήν την κατάσταση είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τρέχων πόλεμος αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες του να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και όσο υπάρχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν θα είναι αυτό εφικτό εάν προχωρήσει, ακόμη και αν  προκύψει εκεχειρία στο άμεσο μέλλον», είπε.

 

«Ο κόσμος κατάπιε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»


Ο πολιτικός επιστήμονας τόνισε ότι πρόκειται ακριβώς για την «επόμενη εκεχειρία, αλλά όχι βεβαίως για ειρήνη».

«Δεδομένου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί αυτό το καλοκαίρι και ο κόσμος καταπίνει ήρεμα αυτό το γεγονός (μόνο, η Ελλάδα ενήργησε κάπως αρκετά επιθετικά, αλλά και πάλι όχι ιδιαίτερα), κατέστη σαφές ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει περισσότερο, πέρα από τον τρέχοντα πόλεμο στο Καραμπάχ», εξήγησε ο Μπελκόφσκι.

Σημείωσε ότι «ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει εδώ στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Καραμπάχ ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία».

 

 «Πρέπει πρώτα να συντριβεί το Ισραήλ»

 


«Για να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρέπει πρώτα να συντρίψει το Ισραήλ. Και με αυτήν την έννοια, η Αρμενία και το Ισραήλ δεν πρέπει να διαφωνούν καθόλου», δήλωσε ο Μπελκόφσκι, αναφερόμενος στην ανάκληση του πρέσβη της Αρμενίας από το Ισραήλ, λόγω της προμήθειας όπλων από την Ιερουσαλήμ στο Αζερμπαϊτζάν.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, η μεγαλύτερη σύγκρουση τα τελευταία χρόνια ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «μεγάλης κλίμακας πρόκληση», πυροβολώντας τις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και ανακοίνωσε την έναρξη μιας «ταχείας αντεπίθεσης».

Οι Αρμενικές αρχές, με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είχε ξεκινήσει επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα μέρη χρησιμοποιούν άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και αεροσκάφη. Αναφέρθηκαν θύματα αμάχων.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ανοιχτά  ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν  στη σύγκρουση με την Αρμενία. Ο Ερντογάν είπε ότι η  Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει  το έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που το έχει καταλάβει. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα  αρνείται την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν , διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είναι ικανός να απελευθερώσει το Καραμπάχ.

 

Η ανεξαρτησία του Καραμπάχ


Το 1991, με την υποστήριξη της Αρμενίας, ο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό οδήγησε σε εχθροπραξίες που κράτησαν μέχρι το 1994. Η ένοπλη σύγκρουση τελείωσε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μπισκέκ για την κατάπαυση του πυρός, αλλά κατά καιρούς ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των πλευρών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην περιοχή.

 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα διηπειρωτικό κράτος που δημιουργήθηκε το 1299 από τους Οθωμανούς Τούρκους στα βορειοδυτικά της Μικράς Ασίας. Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας έγινε η  βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία επί έξι αιώνες έλεγχε την Μεσόγειο και ήταν ένας σύνδεσμος μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ανατολής. Η Τουρκία έγινε ο διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1920.

Gordon

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr