Τι ζητάει το Συμβούλιο της Ευρώπης από τη Βουλγαρία για την «μακεδονική» μειονότητα


Φωτό από Skopsko Exo

Οκτώβριος 12, 2020. 18:43

 Η Βουλγαρία σημείωσε πρόοδο στην εφαρμογή της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ενίσχυσε τη νομοθεσία της για την απαγόρευση των διακρίσεων, υποστήριξε την εκπαίδευση παιδιών Ρομά και υπερασπίστηκε τα θρησκευτικά δικαιώματα, σύμφωνα με ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης. 


Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, το νομικό πλαίσιο σχετικά με την υλοποίηση των πολιτιστικών, γλωσσικών και συμμετοχικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων παραμένει στενό, επομένως τα προβλήματα σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τους Ρομά και την ποιότητα της εκπαίδευσης παραμένουν, όπως και η ρητορική μίσους στη δημόσια συζήτηση συχνά μένει ατιμώρητη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mia.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση και τη γνωμοδότηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που δημοσιεύτηκε σήμερα, συνοδευόμενη από σχόλια της κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

 

Να ξεκινήσει διάλογος με μειονοτικές ομάδες και να τηρηθεί η απογραφή

 

Η Επιτροπή συνιστά, επίσης, να ξεκινήσει διάλογος με ομάδες (όπως αυτές της ‘μακεδονικής΄ μειονότητας) που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προστασία που παρέχει η Σύμβαση-Πλαίσιο και ότι όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. 

Στη συνέχεια, ζητείται από τις βουλγαρικές αρχές να επιτρέψουν την ελεύθερη αναγνώριση ατόμων από εθνοτικές μειονότητες, και αυτή η αναγνώριση πρέπει να τηρείται αυστηρά στην επόμενη απογραφή του 2021. 

Οι αρχές θα πρέπει, σε συνεργασία με εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων, να επιστρέψουν τα πρόσφατα διαγραμμένα ονόματα σε περιοχές, τουλάχιστον να είναι συν-επίσημα ονόματα μαζί με τα νέα βουλγαρικά ονόματα. 

Ενθαρρύνονται επίσης να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες σχετικά με την τήρηση των πρακτικών τροφίμων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης χαιρετίζουν την υιοθέτηση ενός πιο περιεκτικού νομικού πλαισίου που απαγορεύει την υποκίνηση διακρίσεων, βίας ή μίσους για θρησκευτικούς λόγους, το οποίο «αποτελεί μια σταθερή βάση για την προστασία ατόμων από τις εθνικές μειονότητες από διακρίσεις και επιτρέπει ρητά θετικά μέτρα υπέρ αυτών των εθνικών ομάδων».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr