Αλβανία: Βιβλίο για το πως ενώθηκαν οι Γκέγκηδες και Τόσκηδες


Οκτώβριος 17, 2020. 21:27

Τίρανα.

Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Νάνο παρουσίασε το τελευταίο του ιστορικό μυθιστόρημα «Një javë në Manastir»/ «Μια εβδομάδα στο Μοναστήρι» (14-22 Νοεμβρίου 1908) παρουσία φίλων και συναδέλφων. 

 

Με το ανεξάντλητο ενδιαφέρον του για την ιστορία, ο Νάνο, θα μας μεταφέρει στο Μοναστήρι στις αρχές του εικοστού αιώνα, όπου τα Βαλκάνια εκείνης της περιόδου εκπροσωπούνταν καλύτερα.

Με αφηγηματική τέχνη προσπαθεί να παρουσιάσει την ιστορία του Συνεδρίου του Μοναστηριού στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, μέσα από τα μάτια ενός Άγγλου, που είναι ο κύριος αφηγητής. 

Ο Νάνο είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης,  ότι επέλεξε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, ως μια σημαντική στιγμή όπου οι αλβανικές φυλές,  για πρώτη φορά, οι Γκέγκηδες (Gegë)και οι Τόσκηδες (Toskë), ενώθηκαν.

«Ήθελα να παρουσιάσω στον αναγνώστη την Αλβανία πριν από 100 χρόνια, όπως ήταν η Αλβανία και τα Βαλκάνια εκείνη την περίοδο.

 Το σκεφτόμουν, αναρωτιόμουν πως να τοποθετήσω τα γεγονότα και ποιος θα είναι το κύριο πρόσωπο του έργου.

Είχα πολλά διλήμματα, αλλά βρήκα την πλοκή εύκολα.

Τον εικοστό αιώνα το Μοναστήρι ονομάζονταν η Πόλη των Προξένων και ήταν το Κέντρο της Ρωμυλίας («qendër e Rumelisë») επί δεκαετίες.

Αλλά, αυτό που έκανε το Μοναστήρι ξεχωριστή ήταν η πολυεθνική του σύσταση. Για αυτό μπορώ να πω ότι το Μοναστήρι το 1908 ήταν ένα φανταστικό κομμάτι, που αντιπροσώπευε τα Βαλκάνια εκείνης της εποχής», είπε ο συγγραφέας.

Ο Μουσταφά Νάνο αναφερόμενος στο Κογκρέσο του Μοναστηριού τον Νοέμβριο του 1908, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν οι Γκέγκηδες και οι Τόσκηδες για τη δημιουργία του αλβανικού αλφαβήτου, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δύο κύριες αλβανικές φυλές ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία συναντήθηκαν οι Γκέγκηδες και οι Τόσκηδες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.  Αυτό το γεγονός της ενότητας δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν λόγω της κακής γνώσης των Αλβανών, αλλά ούτε και μετά, γιατί οι Αλβανοί έφθασαν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, όπως συνέβη το 1997. Επομένως, νομίζω ότι το γεγονός αυτό αναδεικνύεται μόνο του ως τα καλύτερα των Αλβανών που πρέπει να σώσουμε και να διατηρήσουμε».

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης,  γνωστοί λόγιοι και δημοσιογράφοι.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr