Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Καραμπάχ



Οκτώβριος 14, 2020. 21:41

Με τη συνέχιση των εχθροπραξιών μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στην περιοχή των συγκρούσεων ρωσικά στρατεύματα σε ρόλο ‘ειρηνοποιού’.


«Οι ειρηνευτές πρέπει να αναπτυχθούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να ελέγξουν τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Όπως ανέφερε ο ειρηνευτικός μηχανισμός θα εγκατασταθεί στην πραγματική γραμμή των συγκρούσεων.

«Στο πρώτο στάδιο, εκτός από την απελευθέρωση των δύο περιοχών, όλες οι επικοινωνίες θα ξεμπλοκαριστούν, θα ανοίξουν οι οικονομικοί οδοί, οι συγκοινωνίες μεταφορών και οι ειρηνευτές θα αναπτυχθούν έτσι ώστε, να εγγυηθούν τη μη επανάληψη των εχθροπραξιών», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη με εκπροσώπους ρωσικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Δεν είναι γνωστό πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι η καταστροφή του πυραυλικού τάγματος των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στην επικράτεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, επομένως, η παροχή βοήθειας στο πλαίσιο του CSTO  (Οργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας) είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, ακόμη περισσότερο ότι η Αρμενία δεν απευθύνθηκε επίσημα στο CSTO για βοήθεια.

Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι λόγω της ένταξης ρωσικών στρατευμάτων στο Καραμπάχ, η Τουρκία μπορεί επίσης να ενταχθεί στη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή, όπως σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr