«Τι κρύβει το αυξανόμενο ξαφνικό ενδιαφέρον της Γαλλίας στο βόρειο Ιράκ;» Τούρκικο δημοσίευμα


«Ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη αφιέρωσε περίπου 40 λεπτά σε μια συνάντηση με τον Μπαρζανί, ο οποίος ήρθε από την Αρμπίλ στη Βαγδάτη ειδικά για αυτήν τη συνάντηση»

Οκτώβριος 21, 2020. 20:35

Παράλληλα με την ένταξή της Γαλλίας στη γραμμή έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Παρισιού στη βόρεια περιοχή του Ιράκ, ειδικά στην Αρμπίλ, τους τελευταίους μήνες, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τους στόχους της, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 

Το Παρίσι μεταφέρει τη διαφορά με την Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν

 

Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον, εκ μέρους της διοίκησης του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν αυξάνει το φόβο των πολιτικών κομμάτων στη Βαγδάτη, από τις προσπάθειες του Παρισιού να μεταφέρει τις διαφορές της με την Άγκυρα στο Ιράκ, μέσω των θυρών της βόρειας περιοχής του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, παίζει με την κάρτα  της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, εναντίον της οποίας οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, εδώ και 3 μήνες εντός της επικράτειας του Ιράκ, για τον περιορισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Κούρδων αυτονομιστών.

Παρά τη συμμετοχή του Παρισιού στον Διεθνή Συνασπισμό, υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, εναντίον του ISIS, έστειλε και γαλλικές δυνάμεις για να εκπαιδεύσει τους Πεσμεργκά καθώς και να υποστηρίξει τους Κούρδους με τα αεροσκάφη Rafale στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, εκτός από την αποστολή μεσαίων και ελαφρών όπλων στην Αrbil.

Η πτυχή αυτή αφορούσε μόνο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις ιρακινές θρησκευτικές μειονότητες που επηρεάστηκαν από τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις του ISIS.

 

Συχνές οι επισκέψεις Γάλλων αξιωματούχων

 

Από τον περασμένο Ιούλιο, η πρωτεύουσα της περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ,  έχει παρακολουθήσει αρκετές επισκέψεις υψηλού επιπέδου από Γάλλους αξιωματούχους, ιδίως του Υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και στη συνέχεια της Υπουργού του Γαλλικού Στρατού, Φλωρένς Παρλί, στα τέλη του Αυγούστου, και ακολούθησε ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί και Μακρόν κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στη Βαγδάτη.

Σε αυτήν ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη αφιέρωσε περίπου 40 λεπτά σε μια συνάντηση με τον Μπαρζανί, ο οποίος ήρθε από την Αρμπίλ στη Βαγδάτη ειδικά για αυτήν τη συνάντηση.

Μετά από αυτό, ο Μακρόν ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για τη στήριξη της κυριαρχίας του Ιράκ, σε μια σαφή διόρθωση της τουρκικής επιχείρησης εντός των ιρακινών εδαφών. 

Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο στη Βαγδάτη, δεν συζητήθηκε αργότερα και έμοιαζε με παρόμοιες δηλώσεις Ιρακινών πολιτικών που δεν έχουν καμία πρακτική επίπτωση.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος πρόξενος στην Αrbil, πραγματοποίησε συνάντηση με τον επικεφαλής του Κόμματος «Δημοκρατικό Κουρδιστάν», Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία συζητήθηκαν πολιτικά θέματα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπαρζανί.

Κατά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόξενος τόνισε ότι η χώρα του θα  συνεχίσει τη στήριξη της στη βόρεια περιοχή του Ιράκ (Κουρδιστάν). Επεσήμανε επίσης τη φιλία και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην τελική δήλωση της συνάντησης.

Ένας εξέχων Ιρακινός πολιτικός στη Βαγδάτη, ο οποίος συμμετείχε στο συμπόσιο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαρχάμ Σαλίχ, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Μακρόν στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα, μίλησε για το γαλλικό ενδιαφέρον να υποστηρίξει την Αρμπίλ περισσότερο από την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.

 

Στόχος της Γαλλίας η Τουρκία…

 

Η εφημερίδα "Al-Araby Al-Jadeed" ανέφερε πολιτικό, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ότι το Παρίσι βρίσκει περισσότερο πολιτικό χώρο στην περιοχή από ό, τι στη Βαγδάτη, και υπάρχουν επίσης ιστορικές συνεργασίες και σχέσεις μεταξύ Κούρδων ηγετών και επιρροών κύκλων στο Παρίσι που το ενισχύουν. 

Ως εκ τούτου, η πρόσφατη επιστροφή της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, με τα προβλήματα και τις πολιτικές της συγκρούσεις, έθεσε τη βόρεια περιοχή του Ιράκ στο επίκεντρο της προσοχής της.

Τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής δραστηριότητας στοχεύει να προσπαθήσει να παρενοχλήσει την Τουρκία, καθώς τόνισε ότι η κουρδική ηγεσία έχει επίγνωση της σημασίας να παραμείνει σε μια γκρίζα περιοχή και να μην εξοργίσει τους Τούρκους σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε οι γαλλικές προσπάθειες παραμένουν περιορισμένες και βρίσκονται στο ανώτατο όριο της επιθυμίας της Αρμπίλ να παραμείνει ουδέτερη.

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ στα μέσα Αυγούστου. Περιέγραψε το τουρκικό βομβαρδισμό σε μια τοποθεσία βόρεια της Αρμπίλ, ως «επικίνδυνη εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό, ένα μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Ιράκ,  ο Κάτα Αλ Ρικάμπι, θεώρησε ότι για τη σχέση της Αρμπίλ με το Παρίσι πρέπει να έχει γνώση η ομοσπονδιακή ιρακινή κυβέρνηση και αυτή να γίνεται μέσω της Βαγδάτης, διαφορετικά να απορρίπτεται.

Όσον αφορά τη δυνατότητα του Παρισιού να χρησιμοποιήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν ως πλατφόρμα για να αντιμετωπίσει την Άγκυρα, ο Ρικάμπι το απέκλεισε, εξηγώντας ότι «η σχέση της βόρειας περιοχής του Ιράκ και της Γαλλίας είναι παλιά και το ιρακινό Κουρδιστάν θέλει επί του παρόντος να τακτοποιήσει τις σχέσεις του στο επίπεδο των φιλιών και του εξοπλισμού και είναι παράλογο να αγνοηθεί μια μόνιμη, οικονομική και γεωγραφική σχέση με την Τουρκία, σε σύγκριση με μια προσωρινή σχέση με τη Γαλλία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr