Στόικο Στόικοφ: Η Βουλγαρία προσπαθεί να εκβιάσει τη Βόρεια Μακεδονία για τη μειονότητα


Οκτώβριος 17, 2020. 21:00

Ο πρόεδρος του κόμματος των (Σλαβο)μακεδόνων στη Βουλγαρία «ΟΜΟ Ίλιντεν-Πιρίν», Στόικο Στόκοφ, κάλεσε τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να μην υποχωρήσουν στον εκβιασμό της Βουλγαρίας, η οποία απειλεί να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι η Βουλγαρία ελπίζοντας στον εκβιασμό θα αναγκάσει τα Σκόπια να κάνουν καταστροφικές και ανεπανόρθωτες παραχωρήσεις μέσω της απειλής του αποκλεισμού στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».


«Το πρόβλημα με τη Βουλγαρία είναι ότι δεν είναι η Ελλάδα (σημ. δεν έχει τις δυνατότητες που είχε η Ελλάδα) και η Ευρώπη δεν βλέπει θετικά τους παράλογους ισχυρισμούς της Σόφιας από κάθε άποψη», είπε ο Στόικοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη έχει ήδη λάβει θέση και ζήτησε από τη Βουλγαρία να αποδεχθεί τη (σλαβο)μακεδονική μειονότητα.

«Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Βουλγαρίας. Το μόνο που απαιτείται τώρα είναι να μην παραδοθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων και τελικά να αποδεχθεί μια κενή μπλόφα της Σόφιας. Δυστυχώς, κάνει τη (σλαβο)μακεδονική μειονότητα όμηρο στη γεωπολιτική. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι θετικό για εμάς», δήλωσε ο Στόικοφ.

 Όταν ρωτήθηκε πόσοι Σλαβομακεδόνες ζουν στη Βουλγαρία, ο Στόικοφ είπε ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

 «Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει τον αριθμό - οι απογραφές χειραγωγούνται σοβαρά και κάθε φορά υπάρχει μια εκστρατεία απειλών.

 Στην τελευταία απογραφή το 2011 είχαν καταγραφεί 730.000 άτομα «χωρίς εθνικότητα», σχεδόν όλες τις μειονότητες.

 «Στην τελευταία απογραφή στην οποία μπορούσαμε ελεύθερα να δηλώσουμε τον εαυτό μας ως ‘Μακεδόνα’ ήταν το 1956, τότε καταγράφηκαν 187.000 ‘Μακεδόνες’, πρόσθεσε  ο Στόικοφ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr