Πόσα πληρώνει το Κατάρ στους μισθοφόρους της Τουρκίας


Οκτώβριος 11, 2020. 21:46

 Έχει παρατηρηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τα τελευταία χρόνια, πριν η Τουρκία εμπλακεί σε εμπόλεμες καταστάσεις επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Αυτό συνέβη στις επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν- Αρμενίας.


Αυτό δεν συνδέεται με κάποιο σταθερό επίπεδο πολιτικής συμμαχίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Τουρκία ενεπλάκη σε όλες αυτές τις καταστάσεις, χωρίς καμία διαβούλευση ή στρατιωτική συνεργασία ή πολιτική συμμετοχή με το Κατάρ, εκτός από κάποια συμβολική συναίνεση. 

Ο ρόλος του Κατάρ παρουσιάζεται να είναι μόνο οικονομικός, ή πιο συγκεκριμένα ως χρηματοδότης της Τουρκίας.

Η στρατηγική παρέμβαση του Ερντογάν στο εξωτερικό είχε πάντα έλλειψη οικονομικής ζωτικότητας, για δύο περίπλοκους λόγους:

Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα πλούσια σε πόρους και οι περισσότεροι πόροι των υπηρεσιών ασφαλείας προέρχονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και του στρατού και δεν μπορούν να διατεθούν εκτός των εγκεκριμένων προορισμών.

Το άλλο ζήτημα σχετίζεται με τη δομή του τουρκικού πολιτικού συστήματος , καθώς όλες οι μορφές ολοκληρωτισμού που ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει εδώ και χρόνια δεν του έδωσαν την εξουσία του απόλυτου Σουλτάνου στη χώρα, καθώς υπάρχει κάποια αντιπολίτευση καθώς και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να τα καταστείλει, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκστρατείες χρηματοδότησης για μισθοφόρους εκτός της χώρας. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα εκτεθεί στο εσωτερικό ανεπανόρθωτα.

 

 Η λύση είναι το Κατάρ για τους 50 χιλιάδες μισθοφόρους

 

Το Κατάρ ήταν η απάντηση. Οι πιο νηφάλιες αναφορές σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης για  «τουρκικές πολιτοφυλακές»  λένε ότι μόνο το Κατάρ μπορεί να καλύψει αυτό το τεράστιο κόστος. 

Σύμφωνα με τους απλούστερους υπολογισμούς, ο αριθμός αυτών των πολιτοφυλακών στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν φτάνει περίπου τα 50 χιλιάδες μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι το μηνιαίο κόστος τους υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των εξοπλισμών, των υπηρεσιών και των υλικοτεχνικών αναγκών.

 

Υπάρχει μια βαθιά σχέση μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέβηκε στην εξουσία το 2002, και τα κυβερνητικά συστήματα των δύο χωρών ήταν από εκείνη την ημερομηνία κεντρικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας. 

Όμως η ασφάλεια, η στρατιωτική και η οικονομική συνεργασία μεταξύ τους ξεκίνησαν από την αρχή των αραβικών επαναστάσεων και την επιθυμία των δύο πλευρών να επιβάλουν τις ατζέντες των μισθοφορικών ομάδων σε αυτές τις χώρες.

Αυτό το γεγονός συνέπεσε με δύο θεμελιώδεις μεταβλητές από τότε. Από τη μία πλευρά, οι χώρες της ομάδας του Κόλπου κλιμάκωσαν τη ρητορική τους απέναντι στις περιφερειακές πολιτικές του Κατάρ και η ομάδα του Κόλπου το θεώρησε ως προσβολή για την ασφάλεια του Αραβικού Κόλπου, που οδήγησε το Κατάρ να πιστέψει ότι η τουρκική στρατιωτική κάλυψη μπορεί να την προστατεύσει από τις αραβικές πολιτικές πιέσεις. 

Το άλλο ζήτημα ήταν η πτώση των επιδόσεων της τουρκικής οικονομίας και, συνεπώς, η κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε χρήματα από το Κατάρ για να καλύψει την κακή οικονομική του απόδοση.

Οι άμεσοι αριθμοί λένε ότι υπάρχουν περισσότερες από 500 τουρκικές εταιρείες που λειτουργούν στο Κατάρ και ότι έχουν ειδικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, ειδικά στους τομείς των συμβάσεων, των οποίων οι χρηματοοικονομικοί όγκοι στην αγορά του Κατάρ φτάνουν τα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών αυξήθηκε ετησίως κατά 10% από το 2015.

 

Στήριξη της τουρκικής οικονομίας από το Κατάρ

 

 Όμως, το πιο σημαντικό από αυτά τα στοιχεία σχετίζεται με την οικονομική κάλυψη της τουρκικής λίρας από το Κατάρ , η οποία επιδεινώνεται χωρίς να σταματά επί 5 χρόνια μέχρι τώρα και έφτασε στη χαμηλότερη τιμή στην ιστορία του στις 9 Οκτωβρίου 2020, όταν ένα δολάριο ήταν ίσο με 7,94 τουρκικές λίρες. 

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα οικονομικής συμμετοχής του Κατάρ στις δραστηριότητες των «τουρκικών πολιτοφυλακών», όπως έγραψε ο Rajab Solio, σε ένα μακροσκελές άρθρο στο Middleeasteye, τονίζοντας ότι το μοντέλο της Λιβύης είναι το πιο σαφές παράδειγμα αυτού:

«Η ίδρυση ενός Τριμερούς Κέντρου Συντονισμού στη Μισράτα της Λιβύης, μεταξύ Τουρκίας - Κατάρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης,  δείχνει ότι το Κατάρ θα βοηθήσει τώρα επίσημα την κυβέρνηση της Τρίπολης να ενισχύσει την άμυνά της ενάντια στον αντίπαλό της στη Βεγγάζη , τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης , παρά τις φήμες ότι το Κατάρ έχει χρηματοδοτήσει πολλές τουρκικές προσπάθειες στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης Σύριων μισθοφόρων που έχουν εκπαιδευτεί από την Τουρκία στη χώρα – Το Κατάρ ήταν πάντοτε πίσω από αυτά».

 

Η ιδεολογική σύγκλιση Κατάρ- Τουρκίας για το ‘πολιτικό Ισλάμ’

 

Ωστόσο, αυτή η εταιρική σχέση Οικονομίας /Ασφάλειας και η αποδοχή του Κατάρ στον ρόλο του χρηματοδότη δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ των δύο μερών, όπως ανέφερε το FDD των ΗΠΑ σε μια διευρυμένη έκθεση που δημοσίευσε ο Ikan Admir:

«Η Τουρκία και το Κατάρ είναι αδέλφια. Πλήρως σε όλα, και οι δύο χώρες μοιράζονται μια συγγένεια για το πολιτικό Ισλάμ που διαμορφώνει την περιφερειακή τους δέσμευση, υποστηριζόμενη από κοινές ιδεολογικές δεσμεύσεις. Η συνεργασία Τουρκίας-Κατάρ επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Άμυνας, των Τραπεζών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Ενέργειας, και είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η συνεργασία τους εμβαθύνει.

Αλλά ο συγγραφέας επιστρέφει στην προειδοποίηση ενάντια σε αυτήν τη συνεργασία και την κατανομή ρόλων μεταξύ των δύο μερών:

«Ο άξονας Τουρκίας-Κατάρ αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της, επειδή η Άγκυρα και η Ντόχα όχι μόνο επιδιώκουν νομικές μορφές συνεργασίας, αλλά και κοινά σχέδια για παράνομη χρηματοδότηση και υποστήριξη για μαχητές στο εξωτερικό, προώθηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών και φιλοξενία τρομοκρατών που σχετίζονται με αυτές, όπως η Χαμάς και η Αλ Κάιντα .

Αυτό συμβαίνει σε απροσδόκητα μέρη στον κόσμο, καθώς ο Ali Rajab έγραψε ένα μακρύ άρθρο στο The Reference, στο οποίο εξέφρασε την ικανότητα αυτής της εταιρικής σχέσης να ανατρέψει όλες τις περιφερειακές και περιθωριακές περιοχές, ακόμη και:

«Η πολιτική της Ουάσινγκτον στο Κέρας της Αφρικής δεν οδήγησε στην εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων. 

Λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας και του Κατάρ για εξτρεμιστικές οργανώσεις, πρώην ηγέτες του κινήματος Al-Shabaab ανέλαβαν την προεδρία της Σομαλικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, ενώ ο διευθυντής του οργανισμού, Fahd Yassin, ήταν γνωστός ως άνθρωπος του Κατάρ στο Μογκαντίσου μαζί με τον αναπληρωτή του, έτσι οι τρομοκράτες ήταν σε θέση να διεισδύσουν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας εν γένει. Στη Σομαλία και σε ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής».

 رستم محمود – القاهرة   -   Ρουστούμ Μαχμούντ - Κάιρο

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr