Ο CSTO μπορεί να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ εάν ζητηθεί


Οκτώβριος 14, 2020. 22:53

 Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας- CSTO, εάν δεχθεί αιτήματα, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για τη διατήρηση της ειρήνης στις εμπόλεμες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εφόσον, βέβαια, ληφθεί απόφαση από το Συλλογικό Συμβούλιο Ασφαλείας του CSTO και μόνο μετά την παραλαβή εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνει αρμενικό δημοσίευμα.


Πρέπει επίσης να υπάρχει η συναίνεση όλων των αντιμαχόμενων μερών για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της CSTO Βλαντιμίρ Ζενετντίνοφ στο πρακτορείο TASS , απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η απόφαση λαμβάνεται έχοντας υπόψη την εθνική νομοθεσία των κρατών μελών βάσει επίσημου αιτήματος από ένα κράτος μέλος για διεξαγωγή ειρηνευτικής επιχείρησης στην επικράτειά του ή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διεξαγάγει ειρηνευτική επιχείρηση στην επικράτεια ενός κράτους που δεν είναι μέλος του CSTO», δήλωσε ο Ζενετντίνοφ .

Υπενθύμισε επίσης ότι η Αρμενία, το μόνο μέρος της σύγκρουσης,  που είναι μέλος του CSTO, δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση στον οργανισμό.

Βάσει της συμφωνίας του 2007, η απόφαση του Συλλογικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής επιχείρησης προετοιμάζεται μετά από έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας και την Επιτροπή Γραμματέων των Συμβουλίων Ασφαλείας της CSTO.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, δημιουργείται μια ειδική ομάδα με την απόφαση του Συλλογικού Συμβουλίου Ασφαλείας της CSTO να αξιολογήσει τη στρατιωτική-πολιτική κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων και να αναπτύξει προτάσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα της επιχείρησης και την κλίμακα της.

 Ξεχωριστά, το έγγραφο αναφέρει ότι «οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις δεν αντικαθιστούν τη διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων και άλλων ειρηνικών μέσων».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr