İlker Başbuğ: Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να δω την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως ένα κράτος


Οκτώβριος 23, 2020. 18:03

«Προσωπικά, είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει βάση στην πολιτική πραγματικότητα  / ρεαλισμό. Υπήρξε μια στιγμή κατά την οποία υπερέβην αυτή τη σκέψη. Σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Ατατούρκ στο Ερζουρούμ στις 14 Απριλίου 2016, είπα ότι είχα ένα όνειρο, αυτό ήταν «το μεγαλύτερο όνειρό μου να γίνουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ένα κράτος», είπε ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Sözcü, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε αρκετά θέματα που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική, την πολιτική ιστορία της Τουρκίας από τον Ατατούρκ έως τον Ινονού και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεων του είναι ότι η Τουρκία σε σχέση με τις δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις- Ρωσία και ΗΠΑ- πρέπει να παραμένει στην άκρη, ουδέτερη και όχι να έρθει σε άμεση σύγκρουση.

«Θα πρέπει να αποφεύγονται καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπιστούν με τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία εκδηλώσεων που θα τους προκαλούν», τόνισε.

 

Για την Κύπρο

 

Σε ερώτηση πως αξιολογεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα διατύπωσε την άποψη:

«Κατά τη γνώμη μου, η ιδέα της ομοσπονδίας με γεωγραφική βάση είναι νεκρή στην Κύπρο. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, η οποία πρέπει να θέσει έναν στόχο.  Ποιες είναι οι παράμετροι αυτού του στόχου; Πρώτον, ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο. Δεύτερον, ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί υπό όλες τις συνθήκες».

«Φυσικά, χαίρομαι που ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Ο Τατάρ πιστεύει και υποστηρίζει ότι μια ομοσπονδιακή δομή δεν ισχύει πλέον για μια λύση στην Κύπρο. Εύχομαι επιτυχία στον Τατάρ, στην Προεδρία του. Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του Ραούφ Ντεκτάς στην Κύπρο δεν αισθάνεται πια μοναχικό».

 

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής


Ο Μπασπούγκ αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να συνάψει συμμαχίες με τις χώρες της Μέσης Ανατολής για να έχει επιτυχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το έχουμε πει πολλές φορές. Θα ήθελα να το ξαναπώ. Η Τουρκία και η Συρία, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχουν επιτυχημένες «συμμαχίες», με άλλα λόγια πρέπει να συνεργαστούμε με ορισμένες χώρες. Η συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση της Συρίας και με την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επιτακτική, αναπόφευκτη», είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr