Η Ρωσία σταμάτησε τον πόλεμο στο Καραμπάχ, αλλά το Status Quo έχει ήδη παραβιαστεί


Οκτώβριος 10, 2020. 19:09


Η Ρωσία διαμεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός στο Καραμπάχ, αλλά ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας δεν έχει εξαφανιστεί. 

Αυτό δήλωσε ο Τατούλ Χακομπιάν, ειδικός για τη σύγκρουση στο Καραμπάχ, συγγραφέας του βιβλίου «Το ημερολόγιο του Καραμπάχ», σε συνέντευξή του στην  EADaily.


 

 Ανθρωπιστική εκεχειρία

 

«Η ανακοίνωση για ανθρωπιστική εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν δίνει τα εχέγγυα μιας μεγάλης ανακωχής, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραβιαστεί.

 Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα της ενεργούς διαμεσολάβησης, κατάφερε να σταματήσει τον πόλεμο. Η Γαλλία, μια άλλη συμπροεδρεύουσα χώρα της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, ήταν επίσης ενεργή στη διαμεσολάβηση», διευκρίνισε.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, στις 9 Οκτωβρίου, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη ζώνη σύγκρουσης του Καραμπάχ για ανθρωπιστικούς σκοπούς για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων κρατουμένων και των σορών των νεκρών.


Η συμφωνία, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ (ωστόσο, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Αρμενικού Υπουργείου Άμυνας, οι μάχες στην πρώτη γραμμή συνεχίζονται), προβλέπει εκεχειρία από τις 12:00 στις 10 Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων και σορών των νεκρών μέσω της διαμεσολάβησης σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι ειδικές παράμετροι του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν σύντομα.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, βάσει των βασικών αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατό. Τα μέρη επιβεβαιώνουν το αμετάβλητο της μορφής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης », αναφέρει το έγγραφο.

Αυτή η ανακοίνωση, σύμφωνα με τον Τατούλ Χακομπιάν, δίνει στα μέρη της σύγκρουσης χρόνο να αναπνεύσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση. 

«Ήταν ένας πολύ αιματηρός πόλεμος. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ 1992-94 ούτε με τον πόλεμο του Απριλίου 2016. Τα συμπλεκόμενα μέρη απέχουν πλέον από μια διαρκή ανακωχή, και στην πραγματικότητα θα είναι αδύνατο να επιστρέψουν στην κατάσταση πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου. Το status quo που δημιουργήθηκε μετά τις μάχες του Απριλίου 2016 παραβιάστηκε», εξήγησε ο ειδικός.

 

Απειλή η επιρροή της Τουρκίας

 

Ο ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ανθεκτική θα είναι η ανθρωπιστική ανακωχή, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Πρώτον, θα μπορέσουν οι αρχές της Αρμενίας, του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και του Αζερμπαϊτζάν να αντισταθούν στις εσωτερικές στρατιωτικές διαθέσεις και να επιβληθούν, κάτι που φαίνεται να είναι δύσκολο έργο.

 Δεύτερον, θα μπορέσει ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ να «πουλήσει σε ευνοϊκή τιμή» στον λαό του τα «επιτεύγματα» που κέρδισε στον πόλεμο; 

Τρίτον, πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το πόσο ισχυρή θα είναι η εξωτερική πίεση για να αναγκάσουν τα μέρη στην ειρήνη και να εξουδετερώσουν την επιρροή της Τουρκίας, κάτι που είναι επίσης ένα δύσκολο έργο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αναστατώσει την ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργείται στην περιοχή. Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τον Αρμένιο εμπειρογνώμονα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής.

 

Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη σύγκρουση

 

«Είναι πιθανό η δήλωση της Μόσχας για ανθρωπιστική εκεχειρία να γίνει η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την επόμενη στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι στην ιστορία του πολέμου του Καραμπάχ υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου τα μέρη κατέληξαν σε εκεχειρία, αλλά μετά από λίγο παραβιάστηκε.

«Όλα εξαρτώνται από την τρέχουσα κατάσταση στην πρώτη γραμμή. Αν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν είχαν κάποιες προσωρινές επιτυχίες στο θέατρο των επιχειρήσεων, το Μπακού δεν ήθελε καν να ακούσει κλήσεις για αναστολή των εχθροπραξιών. Όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν υποχώρησαν με πολλές απώλειες, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ζήτησαν ανακωχή», υπενθύμισε ο ειδικός.

Σύμφωνα με αυτόν, οι εχθροπραξίες επί δύο εβδομάδες στη ζώνη συγκρούσεων του Καραμπάχ και οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα έδειξαν ότι μόνο η Ρωσία είναι η δύναμη που είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή πείθοντας ή εξαναγκάζοντας τα μέρη σε ειρήνη.

 «Με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το 1994, συνάφθηκε συμφωνία ανακωχής, κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση μετά τον πόλεμο του Απριλίου 2016 και το έκανε τώρα», κατέληξε.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

--