Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αλβανία: Ο TAP θα κάνει την Αλβανία μέρος μιας άλλης περιφερειακής ενεργειακής αρχιτεκτονικής


Οκτώβριος 14, 2020. 20:42

Τίρανα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ, χαρακτήρισε ως σημαντικό στρατηγικό γεγονός ότι ο αγωγός Ιονίου – Αδριατικής, γνωστός ως TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθιστώντας την Αλβανία αναπόσπαστο μέρος της διαφορετικής περιφερειακής ενεργειακής αρχιτεκτονικής.

«Αυτό είναι (ένα γεγονός) στρατηγικά σημαντικό. Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθιστώντας την Αλβανία αναπόσπαστο μέρος της διαφορετικής περιφερειακής αρχιτεκτονικής ενέργειας. Ενεργειακή διαφοροποίηση = επιλογή = ασφάλεια = ανεξαρτησία», όπως σημείωσε.

Ήταν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αυτός που έχει επισημάνει στόχος της κυβέρνησης είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Αδριατικής-Ιονίου.

«Πιστεύω ότι έχετε ακούσει ότι ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε τον Ιόνιο - Αδριατικό Αγωγό μαζί με ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στον χώρο όπου ζούμε και σήμερα με το μεγάλο σχέδιο της ΕΕ είναι μια ευκαιρία.

«Μια πραγματική ευκαιρία είναι η επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή για οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ράμα νωρίτερα, σύμφωνα με την αλβανική Shqiptarja.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr