Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Μοναστήρι: Βρέθηκαν 15 χιλιάδες οβίδες του Α’ Παγκοσμίου ΠολέμουΝοέμβριος 24, 2020. 18:16

Μοναστήρι/Μπίτολα.

Τουλάχιστον 15 χιλιάδες οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 75 χιλιοστών, του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, έχουν μέχρι στιγμή ανασυρθεί κάτω από το ύψωμα  Τούμπα Καφέ κοντά στο αθλητικό στάδιο της πόλης του Μοναστηριού, στη Βόρεια Μακεδονία.

Από αυτές, περίπου 5 χιλιάδες οβίδες αποθηκεύτηκαν σε μια αποθήκη στους παλιούς στρατώνες του Μοναστηριού, άλλες 5 χιλιάδες είναι έτοιμες για μεταφορά και υπάρχουν σίγουρα άλλες 5.000 οβίδες στο σημείο που εντοπίστηκαν.

Οι πυροτεχνικοί λένε ότι η τοποθεσία των θαμμένων οβίδων εκτείνεται πιθανώς κάτω από το δρόμο που συνδέει τη νέα γειτονιά με τον κύριο δρόμο.

«Από την αρχή έχουμε 15 χιλιάδες κομμάτια που έχουν καθοριστεί. Δηλαδή 120 τόνοι χειροβομβίδων, στις οποίες υπάρχουν 5 τόνοι TNT. 


Ωστόσο, ο χώρος στον οποίο υπάρχουν οι οβίδες δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζει κάτω από το δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα αυτό θα κλείσει. Ο δρόμος θα πρέπει να κατεδαφιστεί και θα πρέπει να κατεβούμε στο επίπεδο των αποθεμάτων, είπε στον ανταποκριτή της Telma TV, ο Ευθίμ Μιτρόφ, επικεφαλής της ομάδας των πυροτεχνουργών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οβίδες θάφτηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μία από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις εγκατέλειψε την περιοχή και προκειμένου να μην τις καρπωθεί ο αντίπαλος.

«Οι βόμβες θα καταστραφούν από την αποθήκη τον επόμενο μήνα στο πεδίο βολής Κρίβολακ. Λόγω του μεγάλου αριθμού, θα υπάρχουν πάνω από 100 μεταφορές φορτηγών, οπότε θα ζητηθεί βοήθεια από πυροτεχνικούς στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Στρατό ώστε 1.500 έως 2.000 κομμάτια να μεταφέρονται καθημερινά, οπότε η καταστροφή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες», γράφει η Sakam da Kazham.


 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr