«Ο τουρκικός στρατός θα διασφαλίσει τη γεωστρατηγική ισορροπία στην περιοχή» - Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού



Νοέμβριος 23, 2020. 22:24

«Είναι φανταστικό που τα τουρκικά στρατεύματα θα βρίσκονται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Για τους δύο τελευταίους αιώνες, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία ήθελε να έχει τα στρατεύματά της στον Νότιο Καύκασο. Αλλά αυτό ήταν αδύνατο. Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε σε αυτό».

Αυτό δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού, πρώην συμπρόεδρος του Ομίλου του ΟΑΣΕ Μίνσκ, Μάθιου Μπράιζα (Matthew Bryza), σε συνέντευξή του στη SalamNews  του Αζερμπαϊτζάν.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο την αποτελεσματική χρήση των νέων στρατιωτικών τεχνολογιών από την Τουρκία και το Ισραήλ, καθώς και τις τακτικές δεξιότητες όσον αφορά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στα βουνά.

 Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε επίσης την τακτική του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. 

Η εμπειρία που έχει εφαρμοστεί στον κόσμο επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει με επάρκεια και αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ειδικές δυνάμεις και πυροβολικό για να προσφέρει ακριβείς επιθέσεις εναντίον του εχθρού», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

 

Θα προσθέσει:

«Αναμφίβολα, είναι φανταστικό ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα βρίσκονται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Για τους δύο τελευταίους αιώνες, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία ήθελε να έχει τα στρατεύματά της στον Νότιο Καύκασο. Αλλά αυτό ήταν αδύνατο. Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε σε αυτό.

Και τώρα θα υπάρξει ισορροπία. Τεράστια γεωστρατηγική ισορροπία. Είναι αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον και το Παρίσι κατηγορούν την Τουρκία ότι συμπεριφέρεται επιθετικά, συμβάλλοντας στη λεγόμενη «επιθετικότητα» του Αζερμπαϊτζάν. Δεν συμφωνώ με αυτό, αλλά αυτές οι απόψεις βρίσκονται τώρα στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι δίκαιο.

Υπάρχουν πολύ περίεργες απόψεις ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν ήθελε πόλεμο, αλλά ότι η Τουρκία φέρεται να έπεισε το Μπακού ασκώντας πίεση για να στραφεί σε στρατιωτικό τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Πιστεύω ότι η Άγκυρα δεν άσκησε καμία πίεση, ότι το ίδιο το Μπακού ήθελε να κερδίσει τον πόλεμο και μπόρεσε να πείσει την Τουρκία να διαδραματίσει τον διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο που ποτέ δεν μπορούσε να παίξει η Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν».

 

Αναφερόμενος στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπράιζα θα σημειώσει:

«Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, γιατί ο κ. Μπάιντεν είναι πολύ έμπειρος πολιτικός με στρατηγική νοοτροπία. Υπό τη νέα ηγεσία, η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει μια συνεκτική πολιτική σχετικά με την περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Ο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τη στρατηγική σημασία τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και του Νότιου Καυκάσου».



--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr