Ούγγρος πρωθυπουργός: Δεν ενταχθήκαμε στην ΕΕ για να ζήσουμε σε μια νέα Σοβιετική Ένωση


Νοέμβριος 13, 2020. 19:23

«Η Ουγγαρία δεν μπορεί να δεχτεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σύμφωνα με το κριτήριο του κράτους δικαίου, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να μοιάζει με τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν έχει την εξουσία στην Ουγγαρία περισσότερο από μια δεκαετία και συχνά έχει επικριθεί για την υπονόμευση της δημοκρατίας στη χώρα του,  που κάποτε βρισκόταν υπό σοβιετικό έλεγχο.

Είπε σήμερα ότι τα ουγγρικά χρήματα δεν μπορούν να κατασχεθούν, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε συζητήσει την πρόταση για ‘τα κριτήρια για το κράτος δικαίου’ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ορμπάν της είπε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να εμποδίσει το μέτρο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η γερμανική Προεδρία θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αφού η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν αρκετή, αλλά ότι θα μετέτρεπε την ΕΕ σε Σοβιετική Ένωση.

Ο Ούγγρος ηγέτης πιστεύει ότι αυτό θα ήταν εκβιασμός για ιδεολογικούς λόγους χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.

«Δεν το θέλαμε αυτό»

 «Δεν δημιουργήσαμε την ΕΕ για να έχουμε μια νέα Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε, αν και δεν απείλησε να θέσει βέτο στην ολοκλήρωση της διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ο κύριος σύμμαχος του Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι έστειλε επιστολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με την οποία απειλεί ότι θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, εάν η ΕΕ θεσπίσει ένα κριτήριο κανόνα δικαίου.

Αυτό το κριτήριο προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρκετές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως οι Κάτω Χώρες, οι οποίες ζήτησαν επίσης αυστηρότερη διατύπωση του μέτρου.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, όπως και άλλα μέλη της ΕΕ, ενδέχεται να θέσουν βέτο στην υιοθέτηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς θα τους έβλαπτε ως χώρες με τον καταμερισμό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον οποίο οι υποστηρικτές των κυβερνώντων κομμάτων συχνά εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή επιδότηση.

Makfax

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr