«Το ελληνικό Ναυτικό εκσυγχρονίζει γρήγορα τις δυνατότητες επίθεσης»



Νοέμβριος 13, 2020. 20:34

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών, που σχεδιάστηκαν από την Naval Group, γράφει η ιταλική ‘Άμυνα’.

Είχε, επίσης, διευκρινίσει ότι υπήρχαν ακόμη πολλές παράμετροι που έπρεπε να καθοριστούν πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Με μήκος 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα και μετατόπιση 4.500 τόνων, οι φρεγάτες είναι εξοπλισμένες με το νέο ραντάρ Seafire και μια ηλεκτρονική σουίτα πολέμου που αναπτύχθηκε από την Thales.

Χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή αρχιτεκτονική που θα τους επέτρεπε να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι εξοπλισμένες με πυραύλους EXOCET MM-40B3C, πυραύλους επιφανείας-αέρα ASTER-15/30, αντι-υποβρύχιες τορπίλες MU-90 και δύο πυροβόλα 76/62. χιλ.

Πράγματι, αναφέρθηκε ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήθελε να έχει ικανότητα επίθεσης στην ξηρά (Land Attack) ενώ το γαλλικό πρόγραμμα δεν το επέτρεψε, καθώς δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί να τους εξοπλίσει με ναυτικούς πυραύλους κρουζ (SCALP NAVAL).

  Παραδόξως, η ενσωμάτωση αυτής της ικανότητας σε αυτόν τον τύπο φρεγάτας δεν εξετάστηκε (και χρηματοδοτήθηκε), ακόμη και αν θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για το Γαλλικό Ναυτικό.


Παρά ότι η επιστολή προθέσεων μεταξύ Αθήνας και Παρισιού ήταν ακόμη σε ισχύ, φαίνεται,  ότι η αμερικανική Lockheed Martin παρενέβη για να ανατινάξει την υπογραφή της σύμβασης.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι ένας αμερικανικός όμιλος ήταν έτοιμος να πουλήσει, για λιγότερο από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τέσσερις φρεγάτες τύπου MMSC (επιφανείας πολλαπλών αποστολών) ή πλοία που προέρχονταν από την κατηγορία FREEDOM που αναπτύχθηκε ως μέρος του Προγράμματος Ναυτικών Πολεμικών Πλοίων του ναυτικού των ΗΠΑ (LCS).

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον στόχο των τεσσάρων φρεγατών, αλλά χωρίς να προσδιορίσει το μοντέλο.

Επιπλέον, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή επιβεβαίωσε, στις 6 Νοεμβρίου, τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή ότι η Αθήνα τάχθηκε υπέρ μιας διακυβερνητικής συμφωνίας για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών τύπου MMSC, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αναβάθμισης των τεσσάρων πλοίων κατηγορίας MEKO

και συμμετοχή  των ελληνικών ναυπηγείων στο αμερικανικό πρόγραμμα FFG (X), το οποίο στοχεύει στην κατασκευή δέκα φρεγατών τύπου CONSTELLATION, με βάση το έργο FREMM Ιταλίας / Γαλλίας.

«Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης έως το 2030, η οποία, με την παράδοση των ελικοπτέρων κατά υποβρυχίων MH-60R , θα έχει κατά κύριο λόγο αμερικανικό προσανατολισμό» , έγραψε η ελληνική εφημερίδα.


Υπενθυμίζεται,  ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε, τον Ιούλιο του 2019, την πιθανή πώληση στην Ελλάδα 7 ελικοπτέρων MH-60 SEAHAWK (που κατασκευάστηκε από τη Sikorsky, θυγατρική της Lockheed Martin), συνολικού ποσού 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ελληνικό Ναυτικό θέλει να κινηθεί γρήγορα για να εκσυγχρονίσει τις δυνατότητες επίθεσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι τα MMSC θα παραδοθού δύο χρόνια πριν από τις γαλλικές φρεγάτες.

Μια φρεγάτα MMSC μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους αποστολών: από την αεροπορική άμυνα έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ASuW και ASW.

Είναι εξοπλισμένο με συστήματα κατακόρυφης εκτόξευσης κυττάρων Mk-41, που περιέχουν πυραύλους επιφανείας-αέρα RIM-162 (Evolved Sea Sparrow Missiles, ESSM) και RGM-84 HARPOON Block II ER.

Η ελληνική επιλογή, που προσανατολίζεται πέρα από τον Ατλαντικό, στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (παρέχοντάς της δυνατότητες Deep Strike), αλλά και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής άμυνας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr