Γάλλος συγγραφέας Λεβί: Δύο φορές προδόθηκαν οι Κούρδοι από την κυβέρνηση Τραμπ


Νοέμβριος 7, 2020. 22:46

Ο Γάλλος φιλόσοφος και στοχαστής Μπερνάρντ Χένρι Λεβί (Bernard Henri Lévy) δήλωσε ότι η εποχή του Τραμπ ήταν δύσκολη για τους Κούρδους,  λέγοντας επί λέξει: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τους Κούρδους που προδόθηκαν δύο φορές από την κυβέρνηση Τραμπ».

 

Ο Λεβί, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του προγράμματος «Juri Hewal» (Αίθουσα Ειδήσεων) που μεταδόθηκε στο Κ24, είπε:

«Η κατάσταση για τους Κούρδους έγινε πολύ άσχημη κατά την εποχή του Τραμπ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τους Κούρδους που προδόθηκαν δύο φορές από την κυβέρνηση Τραμπ. 

Η πρώτη συνέβη το 2017 κατά το δημοψήφισμα του Νότιου Κουρδιστάν.

 Ως σύμμαχος, δεν υπήρχε υποστήριξη στον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί. 

Εκείνη την εποχή, είπα: «Για πρώτη φορά, το χέρι της Δύσης ήταν βαμμένο κόκκινο με το αίμα των φίλων της. Επιβλήθηκε εμπάργκο στο Κουρδιστάν το 2017 και καταλήφθηκε το Κιρκούκ. Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος για αυτό ήταν η κυβέρνηση Τραμπ και η δειλία των ΗΠΑ».

Ο Λεβί επέκρινε την κυβέρνηση Trump ως εξής:

«Οι Κούρδοι προδόθηκαν για δεύτερη φορά το 2019 στο Δυτικό Κουρδιστάν (Rojava). Με την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις και οι στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν ένα πράσινο φως για την κατοχή των περιοχών του Κουρδιστάν Γι 'αυτό οι Κούρδοι έχουν προδοθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ».

 

«Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν είναι απρόβλεπτη» 

 

Τονίζοντας ότι η πολιτική του υποψηφίου των Δημοκρατών Μπάιντεν, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανέναν, είπε ο Λεβί: 

«Λυπάμαι που το λέω αυτό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν γίνει τρομερά πράγματα εναντίον σας στο Νότιο και Δυτικό Κουρδιστάν και έχετε περάσει μια οδυνηρή εμπειρία. Μπορώ να πω ότι αυτό δεν θα συμβεί στην περίοδο του Μπάιντεν» και θα σας καταλαβαίνουν όταν μιλάτε για τον κουρδικό σκοπό και τον πολιτισμό.

«Θα δημιουργηθεί ένα κουρδικό λόμπι»

Ο Γάλλος στοχαστής δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα κουρδικό λόμπι στην Αμερική τα επόμενα χρόνια. Και αυτό όπως είπε θα γίνει από την οργάνωση «Justice for Kurds» που ίδρυσε ο ίδιος με τον  Τόμας Κάπλαν- Thomas Kaplan (δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υποστηρικτής των Κούρδων).

«Εγώ και ο κύριος Κάπλαν, ακούμε τη φωνή σας μέσω της οργάνωσης «Justice for Kurds» και τη διαδίδουμε και σε λίγα χρόνια θα υπάρξει λόμπι για τους Κούρδους. Εκ μέρους του εαυτού μου και του κ. Κάπλαν, μπορώ να το πω  αυτό ξεκάθαρα», είπε ο Γάλλος διανοούμενος.

Nerina Azad

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr