Η Τουρκία προδικάζει κυρώσεις… απέσυρε το «πλοίο της κρίσης» από την Ανατολική Μεσόγειο


Νοέμβριος 30, 2020. 18:53

 

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης με την Ελλάδα σχετικά με πιθανά πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε στο λιμάνι του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με αραβικό δημοσίευμα.

 Το  ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έχει γίνει σύμβολο της αυξανόμενης επιθυμίας της Τουρκίας να βρει φυσικό αέριο στα αμφισβητούμενα ύδατα, παρά τις αντιθέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το πλοίο συνοδεύτηκε από τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες έπλεαν τον Αύγουστο και στη συνέχεια τον Οκτώβριο στα ύδατα νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών να μην προβούν σε παραβιάσεις.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι η μεγάλη ακτογραμμή της στη Μεσόγειο την καθιστά ισχυρότερη στην κυριαρχία της πάνω στα ύδατα της περιοχής από την Ελλάδα, η οποία βασίζεται στο μικρό νησί Καστελόριζο.

Ωστόσο, η Ελλάδα, και πίσω από αυτήν η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπει την Τουρκία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο και πραγματοποιεί προκλητικές ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη.

«Το πλοίο μας ολοκλήρωσε τη δισδιάστατη σεισμική έρευνα που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου. Έχει πλέον επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας», έγραψε το υπουργείο Ενέργειας σε ένα tweet.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο συνέλεξε δεδομένα  σε περίπου 11 χιλιάδες χλμ.

Οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην περιοχή και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να λάβουν απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου σχετικά με την επιβολή κυρώσεων.

Υπήρχε αισιοδοξία τον Σεπτέμβριο για έναν τρόπο επίλυσης της διαφοράς μέσω διαλόγου, αφού η Τουρκία και η Ελλάδα, μέλη του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να διεξαγάγουν διερευνητικές συνομιλίες που έχουν καθυστερήσει από το 2016.

Όμως οι ελπίδες εξαντλήθηκαν με την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» για διεξαγωγή εξερευνητικών δραστηριοτήτων τον Οκτώβριο, σε μια κίνηση που χαρακτήρισε η Αθήνα ως «άμεση απειλή για την ειρήνη».

Al Watan, Gulf Eyes,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr