Ο Χουλουσί Ακάρ στις ΗΠΑ: «Να αποφεύγουμε απειλές και κυρώσεις»


Νοέμβριος 23, 2020. 23:01

Άγκυρα.

Ένα μήνυμα ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παρακολούθησε το 12ο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας στο Χάλιφαξ, προς τη νέα αμερικανική διοίκηση…

Αναφέροντας ότι ορισμένα προβλήματα επισκιάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ακάρ είπε: 

«Πρέπει να αποφεύγουμε την απειλητική γλώσσα και δηλώσεις για κυρώσεις στην αντιμετώπιση των διαφορών».

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, ριζωμένες για μια περίοδο σχεδόν 70 ετών με σχέσεις στρατηγικής σημασίας είναι ένας συνεχής σύμμαχος. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε στενά με τους συναδέλφους μας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι ορισμένα γνωστά προβλήματα επισκιάζουν τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Η προμήθεια  των S-400 δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα ήθελα να δηλώσω ότι η πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε αεροπορική και πυραυλική άμυνα μόνο για τα 83 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και τη χώρα μας».

Αναφερόμενος στην αμερικανική αντίδραση για την ασφάλεια των δυτικών τεχνολογιών είπε:

«Η ασφάλεια της τεχνολογίας των αμερικανικών F-35 που μέρος της εξαρτάται από την Τουρκία είναι σίγουρα σημαντική. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για αυτό το ζήτημα, αλλά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες. Ανεξάρτητα, θα πρέπει να αποφύγουμε αυτήν την απειλητική γλώσσα και τη ρητορική  επιβολής κυρώσεων όταν αντιμετωπίζουμε συγκρούσεις μεταξύ δύο συμμάχων με παρελθόν 70 ετών».

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμια δύναμη και η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να αλληλοσυμπληρώνονται. Πιστεύω ότι οι δεσμοί της συμμαχίας μας, βάσει των κοινών μας αξιών και των μακροπρόθεσμων κοινών συμφερόντων, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στην ειρήνη και την ασφάλεια.

 DHA, Sözcü

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr