Πρώτη φορά αραβική χώρα θα αποκτήσει αμερικανικά MQ-9 Reaper


Νοέμβριος 25, 2020. 13:30

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα αγοράσει τα δυναμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει 18 Drone MQ-9B αξίας περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Η σύμβαση αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει επίσης έως και 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και πυραύλους αέρος εδάφους και αέρος αέρος.

Η απόφαση

Εμπειρογνώμονες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι αυτό συνέβη κυρίως "λόγω της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον μπορεί να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα, παρά του ότι είναι μια συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, όσο και των ΗΑΕ.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαλαρώσει τα μέτρα για την εξαγωγή αμερικανικών αεροσκαφών μετά από επανεξέταση της συμφωνίας εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου (MTCR) μεταξύ 34 χωρών για να επιτρέψει στους κατασκευαστές των ΗΠΑ να πουλήσουν περισσότερα drone.

«Η πολιτική MTCR του Τραμπ, με έμφαση στις εξαγωγές drone, άνοιξε την πόρτα σε μια τέτοια πώληση πριν από λίγο καιρό», δήλωσε ο Bilal Saab, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου υπεύθυνος για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στην αμερικανική έκδοση του Breaking Defense .

Επίσης, το αυξημένο ενδιαφέρον του Αμπού Ντάμπι για τα αεροσκάφη οφείλεται στην επιθυμία να αυξηθεί η στρατιωτική επιρροή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Περσικό Κόλπο, την Υεμένη και το Κέρας της Αφρικής. Και αυτό μπορεί να γίνει χάρη στα σύγχρονα όπλα και τη σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία. 

Υπάρχει, επίσης, και μια άλλη αιτιολόγηση.

«Λόγω του μεγάλου ρόλου των τουρκικών drone Bayraktar, όπως έχει αποδειχθεί στους πολέμους στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε άλλες περιοχές όπου τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι εντελώς διαφορετικά», δήλωσε ο Χάταρ Αμπού Ντιάμπ, καθηγητής γεωπολιτικής επιστήμης στο Κέντρο Γεωπολιτικής του Παρισιού, γι 'αυτό, είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν προηγμένα όπλα στον σημαντικό σύμμαχό τους στην περιοχή».

 

 Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9B Sea Guardian

Μια άλλη στρατηγική πρόκληση για την απόκτηση των drone MQ-9B για τα ΗΑΕ είναι η αυξανόμενη ναυτική απειλή από το Ιράν. Έτσι είναι πιθανό αργότερα τα Εμιράτα να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια έκδοση του MQ-9B Sea Guardian, η οποία είναι εξοπλισμένη με ραντάρ για την παρακολούθηση του Κόλπου.

Η συμφωνία για την αγορά 18 drone MQ-9B είναι κερδοφόρα και για τα δύο μέρη. Σίγουρα θα ενισχύσει την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής MQ-9 General Atomics στις Ηνωμένες Πολιτείες, και για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ, είναι μια σημαντική αύξηση της ικανότητάς τους.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στους Αμερικανούς να ασκήσουν πίεση στους Κινέζους και Τούρκους ανταγωνιστές, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πώληση drone στην αγορά των εξαγωγών.

Τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν σήμερα δεκάδες κινεζικά αεροσκάφη Wing Loong που χρησιμοποιούνται εναντίον των ανταρτών της Υεμένης και εναντίον μαχητών που συνδέονται με το ISIS στο Σινά.

Τα Εμιράτα ξεκίνησε επίσης την παραγωγή των δικών τους drone. Το νέο αραβικό drone Garmousha παρουσιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα ελαφρύ στρατιωτικό αεροσκάφος σχεδιασμένο να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο περίπου 100 κιλών, με διάρκεια πτήσης έξι ώρες και εμβέλεια έως 150 χλμ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr