Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διακεκριμένες ρωσικές προσωπικότητες καλούν την UNESCO να προστατεύσει τα μνημεία του Αρτσάχ


Νοέμβριος 19, 2020. 18:34

Γερεβάν.

Ρωσικές προσωπικότητες του Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μαέστρων Βλαντίμιρ Σπιβακόφ, του Τεόδωρ Κουρνέτσι, του μουσικού Μπόρις Γκρεμπενσίκοφ και του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ, ζητούν από την UNESCO να διατηρήσει τη χριστιανική πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Εμείς, οι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτιστικής κοινότητας,  ως δημόσια πρόσωπα, ανησυχούμε βαθιά για την τύχη των χριστιανικών μνημείων πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα οποία κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν, να καταστραφούν, να βανδαλιστούν ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών. 

»Προτρέπουμε την UNESCO να χρησιμοποιήσει τα μνημεία για να διατηρήσει την ισχύ και την εξουσία της, να τα χορηγήσει το κατάλληλο καθεστώς και να συμπεριληφθού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 9 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και τα χωριά  Ταλίς και Ματαγίς στην περιοχή Μαρτακέρτ.

Ήδη, ειρηνευτική δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν. Οι Ρώσοι στρατιώτες που αριθμούνται προς το παρόν σε 1960 είναι οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, 90 θωρακισμένα οχήματα και 380 οχήματα ειδικών αποστολών. Μερικές ρωσικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο Αρτσάχ, όπως αναφέρει το αρμενικό ΟΝ Net.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr