«Χάρη στους μετανάστες, η Τουρκία θα ενταχθεί στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες το 2050»


Δεκέμβριος 22, 2020. 21:08

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Κάθε χρόνο με την επέτειο του θανάτου του, οι διάδοχοί του επισκέπτονται το ιερό του για να αποτίσουν τον σεβασμό τους και να μιλήσουν για την κατάσταση του έθνους.

 Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε φέτος κατά την επίσκεψή του στο ιερό για να τιμήσει  την επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ:

«Όπως θέλουμε να επιτύχει η χώρα μας τους στόχους της σε πολλούς τομείς, επίσης, θέλουμε, θα διασφαλίσουμε ότι  θα είμαστε μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει. Το μεγαλύτερο δώρο στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

 Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση. Ο πρόεδρος μιλά συχνά για το 2023 ως δείκτη για τέτοιους στόχους. Κοιτάζοντας τους θεμελιώδεις οικονομικούς δείκτες, νομίζω ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω.

Το Lancet δημοσίευσε τις νέες προβλέψεις πληθυσμού που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 2020.

Η Τουρκία γερνά, οι Τούρκοι γίνονται λιγότερο γόνιμοι, ωστόσο ο πληθυσμός της αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατομμύρια σύμφωνα με αυτές τις νέες προβλέψεις. 


Πώς γίνεται αυτό;


 Η Τουρκία θα γίνει μία από τις τρεις χώρες καθαρής μετανάστευσης στον κόσμο, μαζί με τον Καναδά και τη Σουηδία. 

Ως εκ τούτου, οι μετανάστες θα στηρίξουν τον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας και θα διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η εσωτερική μετανάστευση έκανε την Τουρκία να μεγαλώσει. 

Αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μετανάστευση που θα είναι εξωτερική, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έρχονται στη χώρα και την καθιστούν το νέο τους σπίτι, μπορούν να θέσουν την Τουρκία στη λίστα των 10 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο. 

Στο παρελθόν, η εσωτερική μετανάστευση από τις αγροτικές πόλεις στις μεγαλύτερες στην Τουρκία προκάλεσε τη μετάβαση του εργατικού δυναμικού από τη γεωργία στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. 

Τώρα η εκροή μεταναστών θα ρέει σε αυτούς τους τομείς και θα αλλάξει περαιτέρω την κατανομή της εργασίας.

 

Από πού προέρχονται οι νέοι γείτονές μας; 

 

Υπάρχουν ήδη σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύριοι στην Τουρκία, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, οι νεοεισερχόμενοι είναι διαφορετικοί.

 Το 2019, υπήρχαν περίπου 500.000 παράτυποι μετανάστες, 200.000 από αυτούς από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από το Πακιστάν και τη Συρία.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας μετέτρεψε σε μια δυναμική βιομηχανία


 

Σύμφωνα με τη μελέτη  της Lancet, η Τουρκία θα είναι η 9η από τις δέκα πρώτες στην παγκόσμια οικονομία έως το 2050. Ωστόσο, έως το 2021 αναμένεται να έχουμε την Αυστραλία και τη Νιγηρία να προχωρούν μπροστά μας.

Στο παρελθόν, η τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προστάτευε την Τουρκία από τον ανταγωνισμό στη Νοτιοανατολική Ασία, παρείχε ευκαιρίες απασχόλησης στους νεοεισερχόμενους και ενίσχυσε την ανάπτυξη. 

Η στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατρέψει την Τουρκία από μια βραδεία γεωργική χώρα σε μια δυναμική βιομηχανική οικονομία. 

Το 1980, οι τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 1990, που είχαν αυξηθεί σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τώρα ο όγκος των εξαγωγών φτάνει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Το 1980, μόνο το 10% των τουρκικών εξαγωγών ήταν βιομηχανικά προϊόντα και τώρα έχει αλλάξει σε 90%. 

Η Ευρώπη μετέτρεψε την Τουρκία στη μόνη βιομηχανική χώρα στην περιοχή της, με εξαίρεση το Ισραήλ.

 

Μια νέα ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα τουρκικά βιομηχανικά προϊόντα. 

Μπορεί να φαίνεται παράταιρο, αλλά τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο άλμα με την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

 Η Τουρκία χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει υψηλότερη παραγωγικότητα και να επιτύχει υψηλότερη θέση στην πρώτη λίστα των δέκα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε στενή επαφή με την τουρκική οικονομία, μέσω της Τουρκίας, μπορεί να ενσωματώσει τους μετανάστες από την Ανατολή στις αγορές εργασίας της και να επεκτείνει την περιοχή της οικονομικής της επιρροής. 

Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στην πολιτική βούληση για να διορθώσει την πορεία στην Τουρκία. 

Από την εποχή του Γάλλου πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η Ευρώπη απλώς αγνόησε την Τουρκία και τη διαδικασία ομαλοποίησης της. Υπάρχει ακόμα χρόνος να το αλλάξουμε αυτό.

Όσον αφορά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, μου αρέσει περισσότερο η παράγραφος 33. 

Αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να συντονιστεί σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία ... με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 Είναι σωστό να το πράξει. 

Όπως σημείωσε κάποτε ο Τσόρτσιλ τον Απρίλιο του 1945, στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, «Υπάρχει ένα πράγμα χειρότερο από το να πολεμάς με τους Συμμάχους, και αυτό είναι να πολεμάς χωρίς αυτούς». 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη διατλαντική συμμαχία μάς έχουν διδάξει όλους ότι το να μην έχουμε συμμάχους είναι τρομερό. 

Πιστεύω ότι μπορούμε ακόμα να γυρίσουμε και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τα θεμέλια για μια αίσθηση ειρήνης και κοινής ευημερίας.

Γκόβαν Σακ (غوفان ساك) – Turk Press, Hurriyet,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr