Σερβία σε Σκόπια: Όχι στην παραποίηση της Ιστορίας, η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ


«Σερβία προς Βόρεια Μακεδονία: Η βουλγαρική κατοχή ήταν σε συνασπισμό με τον Χίτλερ»

Δεκέμβριος 1, 2020. 17:42

Ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι διέπραξε «σοβαρά φασιστικά εγκλήματα». 

Έκανε επίσης απειλητικά σχόλια στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για όσα είπε σε συνέντευξή του στο BGNES πριν από λίγες ημέρες.

Μπροστά από το φιλοκυβερνητικό κανάλι του «Pink TV», ο Ντάτσιτς ρώτησε «αν ο σερβικός λαός γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της Βουλγαρίας».

 Η συνομιλία ξεκίνησε με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη με τον Ζόραν Ζάεφ, στην οποία είπε ότι η Βουλγαρία είναι μια φιλική χώρα.

«Ο Ζόραν Ζάεφ δεν είναι αναλφάβητος πολιτικός. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που έχει ειπωθεί δεν είναι αλήθεια. Γνωρίζει πολύ καλά πού πουλούσε τα γεωργικά του προϊόντα - στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία, σίγουρα όχι στη Βουλγαρία. Αλλά χρειάζεται τη Βουλγαρία», είπε ο Ντάτσιτς.

 Έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί και άρχισε να διαβάζει: «Στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας στις 17 Νοεμβρίου 1991, το κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν ανέφερε ποτέ τη Βουλγαρία. Σε κανένα έγγραφο. Η δήλωση για την έγκριση του Συντάγματος αναφέρεται μόνο στην ASNOM».

Ο Ντάτσιτς πρόσθεσε με ειρωνεία:

«Αν νομίζουν ότι είναι Βούλγαροι, ότι δεν έχουν τη δική τους γλώσσα, αυτή είναι η δουλειά τους. Αλλά δεν θα κηρύξετε τη βουλγαρική κατοχή ως κυβέρνηση. Η βουλγαρική κατοχή ήταν μέρος της συμμαχίας με τον Χίτλερ. Τουλάχιστον εμείς που ζούμε στη νότια Σερβία, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σοβαρά ήταν τα βουλγαρικά εγκλήματα. Δεν ήταν κυβέρνηση, (ήταν κατοχικός στρατός)».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι ήταν αντίθετος στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». 

«Δεν καταλαβαίνω για να το κάνουμε αυτό, όταν αυτοί αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, ολόκληρος ο κόσμος τους ονόμασε «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γνωστό στα αγγλικά ως FYROM», είπε.

Ο «πρώην εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς», σχολιάζει το βουλγαρικό δημοσίευμα,  καταδίκασε επίσης όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία χώρισε τη Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

 «Δεν αποδέχομαι τη δήλωση ότι η Γιουγκοσλαβία τους έχει χωρίσει από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει Γιουγκοσλαβία σήμερα, τι τους χωρίζει τώρα; Εάν ήθελαν να τους αγκαλιάσουν τόσο πολύ, δεν θα περίμεναν 29 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους. Μην νομίζουμε ότι λυπούμαστε για τον εαυτό μας.

«Λατρεύω τη Γιουγκοσλαβία. Λατρεύω τον σοσιαλισμό, αλλά η ημέρα που δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία είναι μια ατυχής ημέρα για τους Σέρβους», είπε.

 «Αλλά μην νομίζετε ότι λυπάμαι που οι Βούλγαροι και οι Μακεδόνες θα αγκαλιαστούν σήμερα και θα αποφασίσουν ποιος είναι καλύτερος Βούλγαρος. Δεν με νοιάζει καθόλου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό που συμβαίνει στη Σερβία», είπε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με το βουλγαρικό  FrogNews.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr