Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ λόγω φόβου για κυρώσεις από Μπάιντεν

 


هاكان فيدان «Χακάν Φιντάν»

Δεκέμβριος 1, 2020. 19:08


Τελ Αβίβ/Κάιρο


Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, πραγματοποίησε μυστικές συνομιλίες με αρκετούς Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ, όπως σημειώνει αιγυπτιακό δημοσίευμα.


Σήμερα, την Τρίτη, η Μααρίβ δημοσίευσε  ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να θερμάνει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ, επειδή φοβάται την αντίδραση του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να στραφεί εναντίον του και ενάντια στις επιθέσεις που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στη Συρία εναντίον των Κούρδων και τις διαφορές της Τουρκίας με Ελλάδα για τον έλεγχο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τη σοβαρή ανησυχία του για την επιβολή κυρώσεων από τον Μπάιντεν στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συγκροτήματος S-400.

Επίσης η Al Monitor, τη Δευτέρα, ανέφερε ότι ο Τούρκος αρχηγός  των μυστικών πληροφοριών πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους του για να συζητήσει την κατάσταση ασφάλειας στη Συρία και τη Λιβύη και ότι οι πρόσφατοι γύροι αυτών των συναντήσεων συζήτησαν τη δυνατότητα αύξησης της εκπροσώπησης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ σε επίπεδο πρέσβη.


Η Al Monitor επικαλούμενη δυτική πηγή θα σημειώσει:


«Οι τουρκικοί υπολογισμοί βλέπουν ότι οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά υπάρχει ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτός η ανοχή της Τουρκίας στη Χαμάς να λειτουργεί τα εδάφη της και να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του οργανισμού, μια πραγματικότητα που εξόργισε, επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», γράφει το δημοσίευμα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr