«Η Γαλλία θα πουλήσει όπλα στην Αίγυπτο»- Στη συνάντηση Μακρόν- Σίσι στο Παρίσι


Δεκέμβριος 7, 2020. 17:39

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μίλησε ειλικρινά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών και ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως γράφει η  Rai al Youm που έχει έδρα το Λονδίνο.

Ο Μακρόν έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σίσι, αφού οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Αλ Σίσι πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, αλλά οι ελπίδες για στενότερους δεσμούς επισκιάστηκαν από τις οργισμένες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα συνδέσει τις πωλήσεις γαλλικών όπλων στην Αίγυπτο με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν θέλει να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην περιοχή, μια δήλωση που είναι πιθανό να εξοργίσει τους επικριτές του.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πολιτικό κενό στη Λιβύη, την αστάθεια στην περιοχή του αφρικανικού Σαχέλ και την απειλή από  ισλαμικές μαχητικές ομάδες στην Αίγυπτο.


Οι δύο χώρες σφυρηλάτησαν στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς κατά την άνοδο του αιγυπτιακού προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην εξουσία.

Πριν από την επίσκεψη του Σίσι στο Παρίσι, 17 ξένες και γαλλικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσαν δηλώσεις κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι κλείνει τα μάτια σε αυτό που περιέγραψαν ως αυξανόμενες παραβιάσεις των ελευθεριών της κυβέρνησης του Σίσι.

 

«Δεν θα συνδέσω ζητήματα άμυνας και οικονομικής συνεργασίας με αυτές τις διαφορές (σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα)», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σίσι, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

 

«Είναι προτιμότερο για εμάς να έχουμε μια πολιτική διαλόγου και όχι μποϊκοτάζ, η οποία θα μειώσει μόνο την αποτελεσματικότητα του εταίρου μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Σίσι απέρριψε κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι το αιγυπτιακό κράτος ότι κάνει το κάνει για χάρη του λαού του και χάρη της σταθερότητας στην περιοχή.

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε. Είμαστε ένα έθνος που προσπαθεί να χτίσει ένα μέλλον για το λαό του σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες σε μια περιοχή μεγάλης αναταραχής», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr