Αρμενία: Η αντιπολίτευση ζητά και δεύτερη ρωσική στρατιωτική βάση στη χώρα

 


Δεκέμβριος 25, 2020. 09:19

«Η Αρμενία θα πρέπει να υπογράψει μια νέα συμφωνία ασφάλειας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στην οποία θα περιέχεται ρήτρα για τη δημιουργία μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης, η οποία θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Σιουνίκ, που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν στα νότια της χώρας». 

Αυτό έγραψε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος της Αρμενίας «Φωτισμένη Αρμενία», Έντμον Μαρουκιάν, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο Μαρουκιάν εξέφρασε την ανησυχία του για την επαρχία Σιουνίκ:

«Η ασφάλεια της περιοχής Σιουνίκ θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερη θέση στη νέα συμφωνία. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε επείγουσες διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Σιουνίκ. Η στρατιωτική βάση, από τη μία πλευρά, θα υποστηρίξει τις αποτελεσματικές, δυναμικές δραστηριότητες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ και από την άλλη πλευρά,  θα καταστεί εγγυητής μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μαρουκιάν, «πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπειρία της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Γκιουμρί αποτελεί εγγύηση της αποτελεσματικότητας αυτού του μηχανισμού ασφαλείας. Επί δεκαετίες, αυτή η βάση εξασφάλισε το απαραβίαστο των αρμενο-τουρκικών συνόρων».

Στην αρμενική πόλη  Γκιουμρίο [Gyumri], σύμφωνα με διακρατική συμφωνία του 1995, δημιουργήθηκε η 102η  ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία διασφαλίζει το απαραβίαστο των αρμενο-τουρκικών κρατικών συνόρων.

 Το 2010, έγιναν τροποποιήσεις στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η περίοδος παραμονής της επεκτάθηκε από τα αρχικά 25 χρόνια στα 49 έτη, έως το 2044.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr