Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Καΐρου – Ουάσιγκτον μετά τον περιορισμό της αμερικανικής βοήθειας


Δεκέμβριος 26, 2020. 09:36

 

Η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, μιας από τις βασικές στις διμερείς σχέσεις που εδραιώνουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, βρίσκεται υπό πίεση για άλλη μια φορά με την έλευση της διοίκησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία υπόσχεται περισσότερο έλεγχο της συμπεριφοράς της Αιγύπτου, όπως σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

 

Διακυβεύονται οι σχέσεις Αιγύπτου- Ηνωμένων Πολιτειών;

 

Η Αίγυπτος δίνει προτεραιότητα στην περιφερειακή σταθερότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η στάση αυτή ώθησε το Κογκρέσο και η ερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν να απειλήσει την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι να επιβάλει κυρώσεις και όρους στην οικονομική βοήθεια την οποία συνδέει με τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, το Κάιρο επανεξετάζει ήδη εάν πρέπει να διατηρήσει την ιστορική του οικονομική, ασφάλεια και διπλωματική εξάρτηση από την Ουάσιγκτον στο ίδιο επίπεδο.

 Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να σταματήσουν τις μεγάλες πωλήσεις όπλων και την βοήθειά τους στην Αίγυπτο.

Σε εσωτερικό επίπεδο, η προτεραιότητα της Αιγύπτου στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα εις βάρος των προσωπικών ελευθεριών έρχεται σε αντίθεση με την προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης της Αιγύπτου σε αμερικανικές κυρώσεις και περιοριστικούς όρους για οικονομική βοήθεια, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου.

Υπό τη διοίκηση του Σίσι,  οι εξαφανίσεις και συλλήψεις οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

 Αυτή η τάση ήταν μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα μέσω μιας ολοκληρωμένης αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Τέτοια μέτρα εγείρουν την ανησυχία των δυτικών εταίρων της Αιγύπτου και η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να επανεξετάσει τις σχέσεις με το Κάιρο με έμφαση στη μείωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Σύμφωνα με οργανισμούς, όπως το Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, η καταστολή στην Αίγυπτο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 στη διάρκεια της εξουσίας του Σίσι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε tweet κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τον Ιούλιο του 2020, υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξουν «καθόλου κενές επιταγές για τον αγαπημένο δικτάτορα του Τραμπ», αναφερόμενος στον Σίσι.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν ήδη καταστήσει σαφές, σε επιστολή προς την κυβέρνηση Σίσι τον Οκτώβριο του 2020, ότι η συμπεριφορά της Αιγύπτου θα υποστεί σε περαιτέρω έλεγχο και ότι οι πωλήσεις όπλων και η οικονομική βοήθεια θα αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Αιγύπτου.

 

Η Αίγυπτος έχει προτεραιότητα τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας

 

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν ανέχεται τα ισλαμιστικά πολιτικά κινήματα και αγκαλιάζει τις ανησυχίες των εταίρων της, έχει αγκαλιάσει την εκστρατεία του Καΐρου κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με έναν τρόπο που η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανώς δεν θα το κάνει.

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη προσοχή της Αιγύπτου στη διασφάλιση σταθερότητας στην άμεση γειτονιά της δεν είναι ανάλογη με τις κορυφαίες προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, γεγονός που μειώνει τις ευκαιρίες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διαμεσολάβηση περιφερειακών συγκρούσεων.

Η Αίγυπτος εμφανίστηκε κατά την περίοδο της αστάθειας που ακολούθησε την Αραβική Άνοιξη,  να έχει στραφεί σε ζητήματα που βρίσκονται στον περίγυρό της τα οποία επηρεάζουν άμεσα την αιγυπτιακή σταθερότητα. 

Σε αυτά περιλαμβάνοντα ο ανταγωνισμός για την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, η διασφάλιση της σταθερότητας στην κοιλάδα του Νείλου, η ασφάλεια των συνόρων με τη Λιβύη και το Σουδάν, καθώς και η υποστήριξη που παρέχεται σε υποστηρικτές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» από χώρες όπως είναι η Τουρκία.

Το Κάιρο δεν επαφίεται στη λογική ότι αυτές οι προτεραιότητες μπορούν να περιμένουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να επικεντρώνονται εντατικά στον περιορισμό του Ιράν και την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία.

 Οπότε η Αίγυπτος ανέλαβε πρωτοβουλίες συμμετέχοντας σε μια σειρά έκτακτων στρατιωτικών ασκήσεων τους τελευταίους μήνες με περιφερειακούς εταίρους, δείχνοντας την επιθυμία της για αποδείξει την ανεξαρτησία της.

Παραδοσιακά, η Αίγυπτος δεν έχει αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο εξωτερικό σε μέρη όπως το Ιράκ και η Συρία, σύμφωνα με το τοπικό στρατιωτικό δόγμα της, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες άμεσου συντονισμού με τον αμερικανικό στρατό.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να χάσουν έναν εταίρο κατά της τρομοκρατίας

 

Ενώ η Αίγυπτος παραμένει ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ και αποδέκτης βοήθειας, θα επιδιώξει επίσης στενότερους δεσμούς με εταίρους όπως η Ρωσία, η οποία δεν ασκεί πίεση στην Αίγυπτο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Γαλλία, η οποία έχει υποσχεθεί να μην περιορίσει τις πωλήσεις όπλων λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα είναι πιο ενεργή στα περιφερειακά ζητήματα.

Καθώς οι πολιτικές του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή διαμορφώνονται μετά την ανάληψη της εξουσίας, το μέλλον της Αιγύπτου ως σημαντικού εταίρου στην αντιτρομοκρατία και στις περιφερειακές επιχειρήσεις πληροφοριών θα γίνει πιο σαφές. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα θέλει να χάσει τη συνεργασία της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένουν να δουν οικονομική ανάπτυξη το 2020, δίνοντάς του μια ισχυρή αρχή το 2021, μια εποχή που οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με την ύφεση που σχετίζεται με τον Covid -19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στρατιωτικών όπλων στον κόσμο, ενώ η Ρωσία και η Γαλλία έχουν γίνει ολοένα και μεγαλύτεροι προμηθευτές τα τελευταία χρόνια.

(Πηγή: Emily Hawthorne / Stratfor)

 

The New Khalilij News

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr